Parmak Uçları Farklı Yüzeylere Farklı Tepkiler Veriyor

Bilim insanları tarafından dokunulan yüzeyin türüne bağlı olarak insanların parmaklarının farklı davrandığı keşfedildi. Ulusal bilimler akademisindeki bildiriler kitabında yayınlanan araştırmaya göre bir grup gönüllü üzerinde gerçekleştirilen deney, yüksek hızlı kameralar vasıtasıyla yapıldı.
Ellerin ya da parmakların kullanımı birçok kişiye son derece doğal gelmektedir.

Dokunma durumunun nasıl gerçekleştiğinden daha ziyade sonuca odaklanma insan eğilimleri arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise doğanın insanlara özerk ekipmanlar sağlamış olmasıdır. Araştırmacıların keşfettiği şekilde parmak uçları bir şeye dokunduklarında otomatik tepki oluşturur. Bu insan için mümkün olacak en iyi faydayı sağlayan durumdur.

parmak-uclari-farkli-yuzeylere-farkli-tepkiler-veriyor
Bilim insanları parmak uçlarının çalışma şeklini daha net kavrayabilmek için yüksek hızlı kameralar vasıtasıyla iki gönüllüyle çekimler gerçekleştirdi. Gönüllülerden farklı nesnelere dokunmaları ve basmaları istendi. Cam levha gibi sert ve pürüzsüz bir yüzeye dokunulduğunda parmak uçlarında çok az miktarda terleme olduğu anlaşıldı. Bu ter sonrasında deriye absorbe edilerek yüzeye dokunmanın sertliği yumuşatılıyor. Bu durumda sert yüzeylerin istenen şekilde tutulabilmesini sağlıyor. Diğer türlü sert yüzeyler elden kayarlardı.

Araştırmacılar parmak uçlarının kauçuk yüzeyle teması halinde ise derinin yumuşama ihtiyacı hissetmediğini çünkü bu materyalin yüzeyinin el ile uyumlu olduğunu keşfettiler.

F4.large

İnsan parmaklarının pürüzsüz ve sert nesnelerle istikrarlı temaslara neden olduğu süre şaşırtıcı derecede yavaştır. Yüksek çözünürlüklü görüntüleme yöntemini kullanarak, cama bastırılan parmakların gerçek temasının, birinci derece kinetik ilişki sonrasında zamanla geliştiği keşfedildi. Bu evrim, derinin stratumcorneumununkeratiniyle cam yüzeyi arasında yapılan mikroskopik kavşakların iki aşamalı kaynaşma sürecinin bir sonucudur. Bu süreç, stratumcorneumda artan hidrasyonun yumuşak hale gelmesine neden olduğundan, ter bezlerinden gelen nemin salgılanmasına neden olmuştur.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Arkeologlar Mısır Piramitlerinin Gizemini Çözdü

    Bilim İnsanları Polar Vortex’in Değiştiğini Fark Etti