Space Perspective, kuruluş amacı kısa süre bir süre içerisinde uzaya turist taşımak olan yeni bir şirket. Stratosfer, uzayla dünyamız arasındaki sınır. Turistler, 125.000 dolar gibi bir mebla ödeyip hidrojen dolu bir balonda altı saat sürecek bir yolculukla, uyduların da bulunduğu yörüngede, dünyayı kuşbakışı seyretmenin tadını çıkarabilecekler.
Space Perspective programının genel olarak amacı, devasa balonlar kullanarak insanları yörüngeye taşımak.
ilginizi çekebilir: Uzayda İnsan Vücudunun Sınırları.

Virgin Galactic, SpaceX veya Blue Origin gibi şirketlerin roketli yolculuklar planlarken, bu şirketin roketsiz yolculuk fikri uzay turizminde yeni bir dönüm noktası oluşturacak nitelikte. Dolayısıyla karşılaşılacak zorluklar da o oranda büyük.
Uzay Turizmi
Uzmanlar, balonun maksimum 30 kilometre irtifaya çıkacağını belirtti. Bu irtifaya çıkmak için de balon, içerisindeki 1 pilot ve 8 yolcuyla, iki saat boyunca yükselecek. Balon yörüngede iki saat geçirdikten sonra okyanus üzerindeki bir platforma inmek için de iki saat boyunca alçalması gerekecek.

Bu iki saat süresince yolcular dünyayı kuşbakışı izlemenin tadını çıkaracaklar. Dünyadan çok uzaklaşılmayacağı için yerçekimsiz bir ortam olmayacak ancak kısmi olarak yer çekiminin azaldığını hissedecekler. Neptün kapsülünün (resimde yolcuların bulunduğu) konik bir yapıya sahip ve 360 derece pencereli tasarımı, yolcuların panoramik bir şekilde dünyayı izleyebilmelerini sağlıyor. Üstelik mutfak, lavabo ve kablosuz internet de mevcut.

Devasa balon ise projenin bir diğer önemli noktası. Gaz halinde hidrojen ile dolu bir balon ile saatte 20 km hızla yükselinmesi planlanıyor. Alçalma prosedürü ise birazcık farklı. Her ne kadar Neptün kapsülü tekrar tekrar kullanılabilse de balonlar ikinci bir kez kullanılamıyor.
Çalışır mı? Çalışmalı. Bir bakıma Space Perspective bu konuda zaten tecrübe sahibi zira daha evvel World View projesi kapsamında aynı şekilde stratosfere sondalar ve araştırma araçları yerleştirildi.
Burada farklı olan şey taşıdığı yük ve değer; çünkü en nihayetinde 9 tane can taşıyacak. Gelecek senenin başında insansız ilk denemenin yapılması planlanıyor.
Muhammed Boğatekin