Uzay tabanlı ve yer tabanlı teleskopların kombinasyonu 100’den fazla ötegezegen ortaya çıkardı

Yer ve uzay tabanlı teleskopların bir kombinasyonunu kullanan uluslararası bir gökbilim ekibi, sadece üç ay içinde 100’den fazla ekstrasolar gezegen (ötegezegenler) bildirmiştir. Bu gezegenler oldukça çeşitlidir ve evrende ötegezegenlerin ve yaşamın araştırma alanını geliştirmede büyük bir rol oynaması beklenmektedir. Güneş dışındaki yıldızlar etrafında dönen gezegenler, son yıllarda aktif olarak araştırılmıştır.

Bunun nedenlerinden biri, 2009 yılında ötegezegenleri aramak için başlatılan Kepler Uzay Teleskobunun başarısıdır. Bir gezegen, kendi yıldızının önünden geçerse, o zaman yıldızın gözlenen parlaklığı az miktarda düşer.


Kepler Uzay Teleskobu bu yöntemi kullanarak birçok ötegezegen tespit etti. Ancak, böyle kararma fenomenleri başka sebeplerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle, fenomenin gerçekte gezegenlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının doğrulanması çok önemlidir. Kepler uzay teleskobu, 2013 yılında mekanik bir sorun yaşandı ve bu da K2 adında bir yeni göreve yol açtı.

Dünyanın dört bir yanındaki gökbilimciler, K2 verilerinin öne sürdüğü yabancı gezegenleri doğrulamak için yarışıyorlar. Tokyo Üniversitesi’nden ve Ulusal Doğa Bilimleri Enstitüleri Astrobiyoloji Merkezi’nden araştırmacıları içeren uluslararası bir araştırma ekibi, diğer uzay teleskoplarını ve yer tabanlı teleskopları kullanarak 227 K2 ötegezegen adayını araştırdı. 104’ünün gerçekten ötegezegen olduğunu doğruladılar.
Onaylanan ötegezegenlerden yedisi, 24 saatten kısa ultra kısa yörüngelere sahip. Kısa yörüngelere sahip olan ötegezegenlerin oluşum süreci hala belirsizdir. Bu kısa yörüngeli gezegenlerin daha fazla araştırılması, oluşumlarının ardındaki süreçlere yönelik araştırmaları ilerletmeye yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, çok sayıda ötegezegene sahip bazı gezegen sistemlerinin yanı sıra, Dünya’nın iki katından daha az kütleli ve kayalık ötegezegenleri de doğruladılar.

Tokyo Üniversitesi’nde doktora yapan ve öte gezegenleri rapor eden makalenin başyazarı olan John Livingston, şu değerlendirmeleri yapıyor: “Kepler Uzay Teleskobu NASA tarafından resmi olarak kullanım dışı bırakılmasına rağmen, halefi TESS adlı uzay teleskopu veri toplamaya başladı bile. Gözlemlerin sadece ilk ayında TESS çok fazla yeni gezegen buldu ve çok daha fazlasını keşfetmeye devam edecek. Önümüzdeki yıllarda birçok yeni heyecan verici keşfi dört gözle bekliyoruz.”


Çeviren: Bünyamin TAN

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    NASA’nın Yayınladığı, Detaylı Muhteşem Ay Krateri Fotoğrafı

    Nasa: Uzaylılar Bizi Çok Önceden Ziyaret Etmiş Olabilir