‘Yanıcı Buz’ Uzaylı Yaşamını Keşfetmenin Anahtarı Olabilir Mi?

Araştırmacılar “yanıcı buz” olarak bilinen şeyi inceleyerek, garip malzeme içindeki mikroskobik kabarcıkların yaşam içerdiğini keşfettiler. Bu bulgular bizi dünya dışı yaşamı tanımlama arayışı hakkında çeşitli bilgilere ulaşabilir.

Metan gazı buzun moleküler yapısında sıkıştığında, metan hidrat olarak da bilinen yanıcı buz oluşur.
Metan hidrat, ısıtıldığında veya basınçsız hale getirildiğinde metan serbest bırakılır. Metan hidrat Alaska’nın kuzey yamacında ve dış kıta sahanlığında çökelti içinde bulunur. Bu donmuş gaz ve buz tabakaları mikroskobik yağ ve su kabarcıkları içerir.

Yanıcı Buz Keşfi

Güney Çin Denizi’ndeki yanıcı buzun deneme araştırması, 60 günlük kesintisiz madencilik operasyonundan sonra tamamlandı.[Photo: sina.com]
Yeni bir çalışmada, Japonya Denizi’nde “yanıcı buz” bulan bilim insanları bu küçük kabarcıklar içinde mikroskobik, canlılar buldular. Bulgular, Japonya’daki Meiji Üniversitesi’nden profesör Ryo Matsumoto ‘nun yanıcı buzun yeşil bir enerji kaynağı olarak kullanılıp kullanılamayacağını bulmayı amaçlayan bir çalışmadan elde edilmiştir.

Kanada’nın Abraham Gölü, donmuş mavi sularındaki beyaz ve dalgalı kabarcıklar[4]
Çalışmadaki araştırmacılar bu keşfi benzersiz bir şekilde ortaya çıkardılar. İçerdiği metan gazını incelemek için hidratı eritirken, Meiji Üniversitesi’nden bir araştırmacı ve yeni çalışmanın baş yazarı Glen T. Snyder, karanlık merkezleri olan, küçük mikroskobik küreler içeren bir toz fark etti.

Bulgu o kadar garipti ki Snyder daha ileri araştırma yapmak için bir takım topladı. Çalışmanın bulguları 5 Şubat’ta Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir makalede detaylandırıldı.[3]

Çalışmann ortak yazarı, Aberdeen Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Üniversitesi’nden Stephen Bowden, “yanıcı buz” kabarcıkları için açıklamasında;

“Meslektaşlarım tarafından toplanan diğer kanıtlarla birlikte, sonuçların donma sıcaklığına yakın sıcaklıklarda bile, aşırı yüksek basınçlarda, gıda kaynakları için sadece ağır yağ ve tuzlu su ile, hayatın geliştiğini ve izini bıraktığını gösterdi.”
Söyledi.

Bu sonuca varmak için Bowden, Aberdeen Üniversitesi’nde geliştirilen ve örneklem büyüklüğü (örnek olay olarak beliren, ele alınan şey.) için özel olarak tasarlanmış analitik teknikleri kullandı. Bu teknikleri kullanarak Bowden, bu eşsiz malzemedeki yağın, yanıcı buz içindeki kabarcıkların küçük ortamlarında parçalandığını gösterdi.

Peki bu çalışma dünya dışı yaşam arayışına nasıl bir katkı sağlıyor?

Araştırmacılar “yanıcı buz” içindeki küçük baloncuklarda mikroskobik bir yaşam buldular. (Resim: © Aberdeen Üniversitesi)

“Metan hidrat” içindeki metanın, deniz tabanındaki organik maddeyi bozduğuna dair çeşitli bulgular vardı. Ancak, daha önce hiç bilinmeyen ise, tuzlu su ve yağ içeren soğuk karanlık kürelerde büyümeye ve üremeye devam eden mikropların varlığı”dedi. “Kesinlikle soğuk ve karanlık kürelerdeki yaşayan mikroplar, diğer gezegenlerde yaşamın varlığı konusunda cezbedici bir ipucu verir.”

Bowden, “Bu kesinlikle nasıl düşündüğümüzü değiştiriyor,” diye ekledi. Bowden, bu keşfin soğuk gezegenlerde yaşam arayışı için ne anlama gelebileceğini düşündü.

“Buz ve biraz sıcak olmaları koşuluyla, her gezegensel sistemin kuytu köşesinde ki soğuk gezegenlerde, tıpkı burada keşfettiğimiz gibi, kendi ‘ölüm yıldızlarını’ inşa eden ve kendi küçük atmosferlerini ve ekosistemlerini yapan mikroplara ev sahipliği yapabilirler.”

Yazar: Fatma Betül ÖZDEMİR

Bunlar da ilginizi çekebilir:

KAYNAK

Glen T. Snyder, RyoMatsumoto,Evidence in the Japan Sea of microdolomitemineralizationwithingashydratemicrobiomes

https://www.nature.com/articles/s41598-020-58723-y

Flammableicebubbles, UCC MCA Spotlight

http://mcaucc.edu.in/spotlight/flammable-ice-bubbles/

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Devam Etmek İmkansız Olduğunda, Yaşamaya Devam Etmek İçin 7 Güçlü Neden

    Devasa Yeni Genom Çalışması, Kanserlerin Nasıl Oluştuğunun Gizemli Sırlarını Çözüyor