Kedi türleri olarak, yerli kediler ile atalarından gelen vahşi kuzenleri arasında farklılıklar vardır. Çoğu, evcil alt türde olduğu gibi beyni daha küçüktür. Çoğu, aynı zamanda nispeten sosyaldir ve doğal olarak evcildir.
Kedileri, yalnız yaratıklar olarak düşünmeye alışkınız. Vahşi doğada, çeşitli silvestris alt türlerinin yavruları çiftleşme olmadıkça veya yetiştirilmedikçe yalnız olma eğilimindedir.
Bu vahşi kedi kolonilerinin varlığı; evcil kediler ile vahşi kuzenleri arasında önemli davranışsal farklılıklar olduğunun belirtisidir.
Ülke olarak kedilere hayranlığımız ortada. Bu yüzden ki Türkiye kedilerle dolu şehirleriyle nam salmış bir ülke olarak da tanınıyor. Ayrıca günümüzde hemen hemen her evde köpekler ya da kediler ailelerimizin birer parçası.
Onları bu kadar seviyoruz fakat türlerinden ve bu türlerin karakteristik özelliklerinden haberdar mıyız, veya kaç çeşit kedi türü vardır?, büyük kedi türü nedir?
İşte, siz değerli okurlarımız için hazırladığımız bu sevimli kediler ve kendi türlerine özgü özelliklerinden bahsettik.
Bengal Kedisi
Evlere girmiş en vahşi görünümlü kedi türü Bengal kedileri. Adını ilk üretildiği Asya leoparlarından alan Bengal kedileri ilk bakışta, ormanın derinliklerine ait vahşi bir kediymiş gibi görünüyor. Orijinleri dolayısıyla bol bol egzersize ihtiyaç duyan bu tür kediler bol bol konuşmaktan da hoşlanıyor. Güçlü ve kaslı bir yapıları ve oldukça estetik duran leopar ve çiçeksi desenlerle bezeli bir kürkleri ile ön plana çıkıyor.
Bilimsel adı: Felis catus × Prionailurus bengalensis
Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri
Scottish Fold
Scottish Fold, bir kedi ırkıdır. Genellikle gri tonlarında olan Scottish Fold, 1961 yılında İskoçya’da bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. Kulak kıkırdağındaki bir mutasyon sebebiyle öne ve aşağı katlanmış kulakları ile ünlüdür. Renkleri genellikle gridir ama diğer renklerde de görülebilir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: İskoçya
İran Kedisi
İran kedileri basık burunları, uzun ve kabarık tüyleriyle ünlü, hemen hemen herkesin yuvarlak yüzü ve ufak ağzıyla uzaktan ayırt edebileceği bir kedi cinsidir. Bu sevimli kedi türü, kürkü nedeniyle sık sık bakıma ihtiyaç duyuyor. En sakin kedi cinsi hangisi diye soracak olursak, sessiz ve uysal İran kedileri oldukça asil duruşlu ve akıllı kediler.
Fars kedisi olarak da bilinir. İran üzerinden dünyaya dağılımı Horasan’dan ihraç edilen kedilerin 1620’li yıllarda Pietro della Valle tarafından Ankara üzerinden İtalya’ya gelmesiyle başlamıştır.
Bilimsel adı: Felis catus
Yaşam süresi: 10 – 17 yıl (Esaret altında)
Mavi Rus kedisi
Mavi Rus kedisi, kısa tüylü, uzun yüzlü gümüşi mavi renkte bir kedi ırkıdır. İlk olarak 1860’larda Kuzey Avrupa’da ortaya çıkmış daha sonra II. Dünya Savaşı sonrasında İskandinavya ve İngiltere’ye, oradan da Amerika’ya gelmiştir. karakteri ise sessiz kendini sevdirmek için çaba gösterme ihtiyacı duymayan bir kedidir
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Arhangelsk
Siyam Kedisi
Siyah maskeleri ve renkli gözleriyle belki de en alımlı kedi türlerinden Siyam kedileri eski adı Siyam olan Tayland’dan dünyaya yayılmış koca bir aile. Seslerini yükseltmekten çekinmeyen bu tür kediler hoşlandıkları ya da hoşlanmadıkları durumları size belirtmekten çekinmiyorlar. Uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmayan ve oyuncu bir tür olan Siyam kedilerine biraz nazlı kediler de diyebiliriz.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Tayland
Siyam Kedisi Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın: Siyam Kedisi ve Cinsi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Maine Coon
Amerika yerlisi bir ırk olan Maine Coon’un kökenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Amerika’ya gelen denizcilerin yanlarında getirdikleri uzun tüylü kedileri (Geçmişte, erzakları yiyen sıçanlar veya fareleri kontrol altında tutabilmek için gemilerde kedi bulundurulması normaldi.), buradaki kısa tüylü kediler ile çiftleştirdikleri, ve bu ırkın temellerinin böyle atıldığı düşünülmektedir.
İlk yetiştiriciler 1960’lı yılların ortaları ve 1970’li yılların başlarında ortaya çıkmıştır ve günümüzde bildiğimiz haliyle Maine Coon kedisini geliştirmiştir.
Fare yakalamada çok iyi olduğu için, ilk başlarda çiftliklerde bu amaç için kullanılmış, zamanla popülerliği artmış ve ev kedisi olarak da tercih edilmeye başlamıştır. 1970’li yıllarda Avrupa ile dünyanın diğer bölgelerine tanıtılmıştır, ve günümüzde en popüler ırklardan bir tanesi haline gelmiştir.
Bilimsel adı: Felis catus
Uzunluk: 1 m (Yetişkin, Burundan kuyruğa)
Kariyerine başladığı yer: Maine, Amerika Birleşik Devletleri
Van Kedisi
Van Gölü bölgesinden çıktığı düşünülen Van kedisi ailesi de tıpkı diğer türler gibi karakteristik özelliklere sahip. Yetiştiği aileye oldukça bağlı bu tür, ev halkından bir ya da iki favori aile bireyini seçmeyi de ihmal etmez.
Van kedileri oldukça oyuncu ve yükseklerde dolaşmayı seven kediler. Bu yüzden Van kedisi sahipleri genellikle yüksek alanlarda kırılgan eşyalar bırakamazlar. Çünkü Van kedilerinin herkesin hoşuna gitmeyecek türden bir espri anlayışına sahip kediler. Ayrıca Van kedileri suyu seven nadir kedi türleri arasında.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Van Gölü
Ragdoll Kedisi
Sarılmayı en çok seven kedi türü desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Ragdoll kedileri kucağa alındıklarında hareketsizleşip durumlarından asla şikâyet etmez. Birlikte yaşadığı insanı kapıda karşılamak ve çağrıldığında gelmek gibi köpeklere benzer özellikleriyle de diğer kedilerden ayrılırlar.
Ragdoll renk nokta kat ve mavi gözlü bir kedi ırkıdır. Yumuşak ve ipeksi bir kaplamaya sahip, büyük ve kaslı yarı uzun tüylü kedilerdir. Amerikalı yetiştirici Ann Baker tarafından 1960’lı yıllarda geliştirilen doktora ve sicak mizaç ve şefkatli doğası ile tanınırlar.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya
Sfenks Kedisi
Tüy dökmeyen kedi arıyorsanız, Sfenks kedisi tam size göre.
Tüysüz olmalarıyla kolaylıkla ayırt edilebilen, insan canlısı ve aktif yapıları sayesinde kendini herkese sevdirebilen bir kedi türüdür.
Tüy dökmeyen Sfenks kedileri bir genetik mutasyon sonucu kazara ortaya çıkmış fakat farklılıkları sayesinde türetilmiş bir kedi türü.
Sphynx, Dünyadaki birkaç tüysüz kedi cinsinden biridir. Kökeni Kanada’dır. Görüntüsünün aksine yumuşak huylu, sahibine bağlı ve cana yakın bir türdür. Ömürleri 8 ile 14 yıl arasındadır.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Toronto
British Shorthair
British Shorthair Büyük Britanya kökenli bir kedi ırkıdır.
En yaygın renk “British Blue” ve bakır renkte gözlerdir. Avrupa’nın en eski kedi ırkları arasında yer alan British Shorthair’in kökenlerinin, Romalılar tarafından Britanya Adaları’na getirilen Roma kedilerine dayandığı, bu kedilerin adadaki yerli kedi ırkları ile melezlendikleri, ve fare gibi hayvanları yakalama konusundaki ustalıklarından dolayı değer verilen ev hayvanlarına dönüştükleri düşünülmektedir.
19. yüzyılda, İngiltere’de safkan kedilere gösterilen ilginin artması sonucu, yetiştiriciler evcil kedilerinin tanınmasını istemiştir. British Shorthair ırkı kediler, ilk olarak Londra’da Crystal Palace’da 1871 yılında gösterilmiştir.
Ayrıca, British Shorthair kucak sever bir kedi cinsidir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Büyük Britanya
Devon Rex
Tıpkı Sfenks kedisi gibi bir genetik mutasyon sonucu, İngiltere’nin Devonshire şehrinde kıvırcık tüyle doğan bir kedinin türetilmesiyle ortaya çıkan bir tür. Devon Rexler birlikte yaşadığı insanın yanından asla ayrılmıyor. Oturmayı en sevdiği yer de ev arkadaşının omuzları. Sizle birlikte yemek yemekten hoşlandığı gibi şişmanlamaya da meyilli olduğundan dikkatli olmakta fayda var.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Buckfastleigh
Habeş Kedisi
Eski adı Habeş olan Etiyopya’da ortaya çıkan bu tür kırmızı ve turuncu renkli tüyleriyle neredeyse hiçbir kediye benzemez. Habeş kedileri hızlı, akıllı ve oyuncu olmalarıyla biliniyor. Dikkatlerinden hiçbir şey kaçmıyor ve sürekli hareket halinde dolanıyorlar.
Bir kere bir Habeş kedisi ile yaşadığınızda diğer kedilerin aynı hissi yaratmadığı da söylentiler arasında. Abyssinian, ayrı kılların farklı renklerle birleştiği kendine özgü “kene” tekir paltolu, yerli kısa tüylü bir kedi türüdür.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Mısır
Kedi türlerinden biri de, Ankara Kedisi
Başkent Ankara’dan dünyaya yayılan Ankara kedileri, Türkiye dışında Avrupa ve Kuzey Amerika’da da popüler bir tür.
Bembeyaz tüyleri ve renkli gözleriyle alımlı olan Ankara kedileri oyunculukları ile çileden çıkarabilse de ailelerine bağlılıkları ve gösterdikleri sevgi ile her evde kabul görebilecek canlılar. İlk kez 17’nci yüzyılda denizciler tarafından Avrupa’ya götürülen Ankara kedisi 18’nci yüzyılda Avrupa soyluların sevgilisi haline gelmiştir.
Bilimsel adı: Felis catus
Yaşam süresi: 12 – 18 yıl
Kariyerine başladığı yer: Türkiye
Munchkin
Munchkin, oldukça yüksek enerjiye sahip orta boy kedi ırkları arasında yer almaktadır. Kısa bacak yapısı ile diğer kedi türlerinden kolayca ayrılabilen görünümü Munchkin kedisinin hızlı ve oynak olmasına bir engel teşkil etmemektedir.
Doğaya uygun yapısının yanı sıra evcil ortamda da oldukça mutlu olan Munchkin kedisi her daim sahibi ve çevresi tarafından sevilmek, ilgi görmek ve kucakta olmak isteyecektir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri
Kedi türleri arasında ilginç Norveç Orman Kedisi
Norveç Orman kedisi, Kuzey Avrupa kökenli bir yerli kedi cinsidir.
Bu doğal cins çok soğuk bir iklime adapte edilmiştir, üst kat parlak, uzun, su dökmeyen kıllar ve izolasyon için yünlü astarları vardır.
Norveç orman kedisinin atalarının, tarih öncesi zamanlarda Norveç’e göç eden kısa tüylü Doğu Avrupa kedileri olduğu, ırkın yalnızca sert Norveç kışlarına adapte olabilen kedilerin hayatta kalabilmesiyle, yani doğal seçilimle geliştiği düşünülmektedir.
Bununla birlikte, bu ırkın, o zamanlar bilinen dünyanın pek çok yerine yelken açan ve gemilerine kedilerini de alan Norveç Vikinglerin evcil hayvanları olduğu da iddia edilmektedir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Norveç
Birman Kedisi
Kutsal Birman kedisi olarak da bilinen kedi Günümüzde Tayland’ın olduğu bölgede pek çok yüzyıl önce kahverengi ırklarının olduğu belgelenmiştir. Bunlar muhtemelen Antik Siyam (Tayland) Krallığı’nda Ayudhya bölgesinde yetiştirilen Thong Daeng veya Supalak kedileriydi.
Kahverengi kedilerin 1900′ lü yılların başlarında Birleşik Krallık’ a ithal edilmiş olduğu da kesindir, ancak o zamanlar bu kedilerin Siyam kedisinin farklı bir rengi olduğu düşünülmüştür.
Batılı kedi severler tarafından tanınan şekliyle Birman kedisi, ABD’ye Dr. Thompson tarafından 1930 yılında Birmanya’dan getirilen Wong Mau isimli küçük bir kahverengi kediden geliştirilmiştir.
Siyam kedisi eve alınabilecek en iyi kedilerdendir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Myanmar (Burma), Fransa
Mısır Mausu
Mısır Mausu orijini Mısır olan kısa tüylü, üçgen kulaklı bir ev kedisi ırkıdır. Mısır mauları, Nil Nehri kıyısında çalışan çiftçilerin tarlalara dadanan tarla faresi, böcek ve yılanların yok edilmesinde yardımcı olduğu için 3000 yıla yakın bir süredir yetiştirilmektedir ve evcilleşmiş ilk kedi ırklarından biridir.
Bilimsel adı: Felis catus
Kariyerine başladığı yer: Mısır
İlginç kedi türlerinden biri de Oriental Shorthair
Oriental Shorthair, ilk olarak 1950 yılında İngiltere’de üretilmesi ile bugün ki görünümünü bir çok modern ırkın diğer ırklara aktarılması ile almaktadır. Akrabaları British Shorhair, Mavi Rus, Habeş ve Siyam kedisi olarak bilinmektedir. Oldukça özel ve gizemli olan bu kedi türü dünya üzerinde büyük kitleler tarafından popülerliğini korumaktadır.
Oriental Shorthair, oldukça hareketli ve yüksek enerjiye sahip ince ve zarif kedi türüdür. Sahipleri ile son derece güçlü bağlar kurabilen bu sevimli tür, aile ortamına uygun olması ile dünya üzerine bir çok kedi sever tarafından evcil ortamda büyütülmektedir.
Listemizin sonuna geldik. Sadece bu listedekiler değil, bu listeye sığdıramadığımız onlarca, yüzlerce, belki binlerce kedi türleri bulunmaktadır.
Yeni Tür Kedi Tilki
2019’da yeni keşfedilen Korsika’da Efsane Olduğuna İnanılan Yeni Bir Kedi Tilki Türü Keşfedildi.
Kedi-tilki sadece Fransa topraklarının güneydoğusundaki dağlık bir Akdeniz adasında olan Korsika ’nın Asco ormanındaki küçük bir şeritte bulunabilir.
Bir ev kedisi gibi görünebilir, ancak kedi-tilki’yi diğer evcil kedilerden ayıran şey uzun olan, daracık halkalı ve siyah uçlu eşsiz kuyruğu.
İnce vücudu ve alaca-kırmızı olan kürkünden dolayı hayvana “kedi-tilki” adı verilmiş. Kedigillerin Korsika’ya en başta insanlar tarafından bir fare-yiyen haşere kontrolcüsü olarak 8000 yıl önce Neolitik çağında getirilmiş olduğuna inanılıyor.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Korsika’da Efsane Olduğuna İnanılan Yeni Bir “Kedi Tilki” Türü Keşfedildi
Scottish Fold kedisi british kedisine benziyor ama kulakları çok tatlı. Ben tekir kedisi besliyorum scottish fold cinsi bir kedi sahipleneceğim en yakın zamanda.