ABD’nin uzay ajansı NASA, dün akşam saatlerinde Houston’daki merkezinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev yapan 7 astronotla iletişim kurmakta zorlandı. Yedek sistemlerin devreye girmesiyle sorun çözüldü ancak NASA’nın böyle bir durumla ilk kez karşılaştığı belirtildi.

Elektrik kesintisi nasıl oldu?
NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde geliştirme çalışmaları sırasında meydana gelen elektrik kesintisi, görev kontrol merkezinin UUİ ile olan bağlantısını kopardı. Bu sırada UUİ’de 7 astronot bulunuyordu: 4 Amerikalı, 2 Rus ve 1 Japon. NASA yetkilileri, astronotların herhangi bir tehlike altında olmadığını ve yedek sistemler sayesinde iletişimin kısa sürede sağlandığını açıkladı.
Yedek sistemler nasıl çalıştı?
NASA’nın yedek komuta ve kontrol sistemine sahip olduğunu belirten UUİ program müdürü Joel Montalbano, bu sistemlerin 90 dakika içinde tam kontrolü sağladığını söyledi. Montalbano, astronotların durumdan 20 dakika sonra haberdar edildiğini ve kendilerine herhangi bir endişe duymamalarını söylediklerini ifade etti. Montalbano, elektrik kesintisine yol açan sorunun çözülmesi için çalışmaların devam ettiğini de ekledi.
NASA ilk kez böyle bir durumla karşılaştı

Montalbano, elektrik kesintisi nedeniyle NASA’nın ilk kez yedek sistemlerini kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun NASA için bir ilk olduğunu vurgulayan Montalbano, “Bu çalışmaların yer alacağını biliyorduk ve acil durumlarda merkezi kapatmak zorunda kalırsak kullanacağımız yedek komuta ve kontrol sistemine sahibiz” dedi. Montalbano, böyle bir durumun tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınacağını da sözlerine ekledi.
UUİ’de kimler var?
UUİ’de şu anda 7 astronot görev yapıyor: ABD’li Shane Kimbrough, Megan McArthur, Mark Vande Hei ve Thomas Pesquet, Ruslar Oleg Novitskiy ve Pyotr Dubrov ve Japon Akihiko Hoshide. Bu astronotlar, Nisan ayında SpaceX’in Crew Dragon kapsülü ile UUİ’ye ulaştılar. UUİ’ye ortak olan ülkeler arasında ABD, Rusya, Kanada, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) bulunuyor.

Sonuç olarak, elektrik kesintisi sonrası NASA’nın uzay istasyonu ile iletişim kurmakta zorlandığı bu olay, uzay çalışmalarının ne kadar hassas ve önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Uzay istasyonundaki astronotlarla iletişim kopma noktasına gelen NASA, yedek sistemleri sayesinde sorunu çözebildi. Bu durum, uzay ajansının acil durumlara karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu ortaya koydu. Houston’daki elektrik kesintisi nedeniyle uzay istasyonu ile bağlantısı tehlikeye giren NASA, böyle bir durumla ilk kez karşılaştı. Bu olay, uzay ajansının elektrik altyapısını güçlendirmesi gerektiğini gösterdi.