Soğuk Savaş sırasında doğan bir nesil için nükleer savaşın hayali bile dehşet verici. Ancak bu hayal birkaç ülkenin nükleer silahlarla verdiği pozlarla eski korkutuculuğuna büründü. Şimdilik bu silahlar neredeyse hiç kullanılmıyor veya nadiren test ediliyor.
Peki eğer bir nükleer savaş çıkarsa ne olur?
Princeton Science & Global Security araştırmacılarının bu konuda bir cevabı var. ABD ve Rusya’nın güncel savaş planlarına göre ilk birkaç saatte 91.5 milyon kişinin öleceği veya yaralanacağı öngörülüyor. (Tahmin edilen ölü sayısı: 34.1 milyon; yaralı sayısı: 57.4 milyon)
Araştırma ekibi, bir Youtube videosunda muhtemel nükleer savaş senaryosu olan “Plan A” yı anlatıyor.
Bu senaryoyu hazırlamak için, savaşta kullanılabilecek silahların geniş kapsamlı verilerini (oluşabilecek hasar, menzil, öncelikli hedefler) bir araya getiriyorlar ve ardından savaşı 4 evreye ayırıyorlar. Nükleer uyarı atışlarıyla başlayan ve kalabalık şehirlerin haritadan silinmesiyle biten 4 evre.
Araştırmacılar savaşın ABD-NATO ve Rusya güçleri arasında çıkacağını öngörüyor. Ve ilk uyarı atışının yapılmasıyla beraber tek nükleer füze ile bir askeri üs vuruluyor.

Ardından işler çirkinleşiyor. Sonraki evre: “Taktik Plan”. Sözde “nükleer çizgi” geçildiğinde saldıran taraf yüzlerce nükleer silah daha yollayacak. Buna karşılık olarak Rusya da kısa menzilli roketler ve savaş uçaklarıyla Avrupa’daki NATO üslerini vurmaya çalışacak. Ve NATO, 180 nükleer silahla karşılık verecek.
Bu evre yaklaşık olarak 3 saat sürecek ve ölü/yaralı sayısı 2.6 milyon olacak. Avrupa askeri güçleri vurulunca, “Karşı Güç” yöntemi devreye girecek. Yaklaşık 600 savaş başlığı Amerika kıtasından ve denizaltılardan fırlatılacak. Sadece 45 dakika içinde 3.4 milyon insan ölecek veya etkisiz hale gelecek.

Muhtemelen bu kadar insanın ölümünün yeterli olacağını düşünüyorsunuz, ama daha en kötü kısma gelmedik. Son evre, “Karşı Strateji”. 4. evrenin amacı, olabildiğince insanı öldürmek ve en fazla kaynağa hasar vermek.
Bu senaryoda, NATO ve Rusya birbirinin en kalabalık şehirlerini hedef alacak ve her şehre büyüklüklerine göre 5-10 başlık kullanarak maksimum hasarı verecekler. Ve bir 45 dakikada daha 85.3 milyon kişi nükleer silahların kurbanı olacak.
Muhtemelen her iki tarafın da bu savaşın sonunda birkaç bin nükleer silahı kalmış olacak. Ve bu senaryonun diğer ülkelerin savaşa katılması hesaplanmadan yapılmış olması…
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Yeni raporda: ABD ve Rusya Ellerindeki Bombalarını Patlatmış Olsaydı ‘Nükleer Kış’ Yaşıyor Olacaktık
- Çernobil Faciası: Bitki Yaşamı Nükleer Felakete Karşı Neden Bu Kadar Dayanıklı
- ABD’de 12 yaşındaki Oswalt odasında nükleer füzyon reaktörü geliştirdi
Çeviri : Celal ÜSTEL