Peter Pan Sendromu nedir? Belirtileri ve Sebebleri

Peter Pan Sendromu : Dünyayla hiç ilgilenmeyen birini tanıyor musunuz? Asla bir işe girmeyen, asla yeterli parası olmayan ve her zaman herkesin bir adım arkasında kalan birini. Bir aileye sahip olma fikriyle alay eden ve her zaman yalnız görünen biri.

Eğer cevabınız evet ise, Peter Pan Sendromu ’na sahip birini tanıyor olabilirsiniz.

Peter Pan Sendromu nedir? Belirtileri, Sebebi ve Hakkında Ne Yapılabilir

Peter Pan Sendromu asla büyümeme arzusudur. Fakat JM Barrie ’nin romanındakinin aksine hepimiz büyüyoruz, en azından fiziksel olarak. Peter Pan Sendromu olan kişiler, kitaptaki çocuk gibi, büyümek ve çalışmak istemezler:

“Eğer yeterince istersen, rüyalar gerçek olur.” –JM Barrie Peter Pan

Fakat rüyalar istemenizle gerçek olmaz, çalışmanız gerekmektedir. Peter Pan Sendromu hastaları, bunun farkında değillerdir ve bunun yıkıcı sonuçları olabilir.

Birisi kaçınılmaz olan yaşlanmayı kabullenemediğinde, mutlu ve verimli bir yaşam süremez.  İnsan ilişkilerinde çok zorlanır ve belki de bir aile kurmayı istemez.  Kariyerinde ilerlemek için yeterince çalışamazlar, ulaşmak için hiçbir şey yapmadıkları büyük bir hayalleri olabilir.

Peter Pan Sendromu karmaşıktır ve genellikle mutsuz bir çocukluk buna sebep olur. Fakat tedavi edilebilir. Uygun bir danışmana gidip çeşitli süreçlerden geçtikten sonra yeni, mutlu bir hayata sahip olabilirler.

Ayrıca, Granada Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre Peter Pan Sendromu olan kişilerin çoğu erkektir.

Daha ayrıntılı bir şekilde bakacak olursak:

Peter Pan Sendromu Belirtileri

Peter Pan Sendromu nedir? Belirtileri, Sebebi ve Hakkında Ne Yapılabilir

Peter Pan Sendromu’nun belirtileri, normal iş ve insan ilişkisi dünyasını idare edememe ve yetişkinlikten mümkün olduğunca kaçma ihtiyacı ile ilgilidir.

Peter Pan Sendromu olan herkes bu belirtilerin hepsine sahip değildir fakat dikkate değer bir bölümüne sahiptir.

1- İstikrarlı bir kariyer inşa etmekte başarısızlık:

Peter Pan hastaları başarılı bir kariyer hayatına sahip olabilmek için mücadele ederler. Başarılı olmak için yetenekli olabilirler fakat yeteneklerini kullanmak için ihtiyaç duydukları çabayı sarf etmezler.

2- Finansal bakımdan sorumluluk eksikliği:

Pratik psikoloji uzmanı Hack Spirit’e göre, “Peter Pan Sendromlu erkekler genellikle faturalarını ödemiyorlar ve bu konuda oldukça yetersizler.”

Bir ev almak veya para yatırımı yapmak onlara anlamsız geliyor, dolayısıyla bunun için ufak planlamalar bile yapmıyorlar.

3- İşten işe, hobiden hobiye atlamak peter pan sendromu:

Peter Pan Sendromlu insanlar nadiren bir şeyi uzun süre yapabilirler. Kariyer başarısı bulmayı başardıklarında sıkılmaya başlarlar ve sonucu ne olursa olsun başka bir iş yapmak istediklerine karar verirler.

Aynı şey hobiler ve diğer projeler için de geçerlidir. Peter Pan Sendromlu insanlar genellikle günaşırı ve son derece coşkulu bir şekilde yeni bir hobi edinirler ve üzerine hatrı sayılır miktarda para harcamış olsalar da, başladıkları gibi hızlı bir şekilde bırakırlar. Bu tıpkı küçük çocukların yeni çıkan bir oyuncağı alması için anne babasına yalvardıktan bir hafta sonra o oyuncaktan sıkılıp bırakması gibidir.

4- Hiçbir çaba göstermeden gerçekçi olmayan bir hedefe tutunmak:

Peter Pan Sendromlu insanlar genellikle bir gün harika şeyler başarabilecekleri bir yeteneğe sahip olduklarına inanırlar.

Bir aktör, müzisyen ya da bir bilim insanı olmak isteyebilirler. Bu hırsları olduğu için kariyerlerinde şu an olan başarısızlıkları önemsiz görürler.

5- Geleneksel cinsiyet rollerine düşme eğilimi:

Kadınlar da erkekler de Peter Pan Sendromuna sahip olabilir fakat büyük çoğunluk erkektir. Bu geleneksel cinsiyet rollerinin kadınları büyümeye zorladığını düşündürmektedir.

Çocuksuz kadınların bile genellikle yaşlı ebeveynlere ya da küçük kardeşlerine bakması beklenir.
Evli olan Peter Pan Sendromlu erkekler genellikle ev işlerini veya çocuk bakımını eşlerine bırakır. Çoğu zaman böyle yaparlar çünkü diğer türlü ‘normal’ bir cinsiyet rolü bölünmesi olarak görürler ve bundan hoşlanmazlar.

6- Günlük işlerle mücadele:

İnsanlar Peter Pan Sendromlu biri ile ev işi, fatura ödeme veya alışveriş yapma gibi şeyler yaptığında büyük bir mücadele içerisine girer.

Yapılması gerektiği açık olsa da, sıradan ev işlerini bile yapmayı bırakma eğilimindedirler. Herkesin temiz kıyafetinin kalmadığı veya mutfağı toplamadan erken yatmaya karar verdiği günler vardır, fakat Peter Pan Sendromlularınki bunun ötesindedir, hayatlarını organize edemezler.

Ev işleri eğlenceli değildir ve Peter Pan Sendromluların tek istediği eğlencedir.

7- İnsan ilişkilerine veya bir aile edinme konularına çok az ilgi göstermek:

Evli olan Peter Pan Sendromlular çocuklara bakmak da dahil olmak üzere iç yükün çoğunu eşlerinin üstlenmesini bekleyecektir.

Ama çoğu zaman, Peter Pan Sendromlu insanlar uzun vadeli bir ilişki sürdüremezler. Bu pek şaşırtıcı değil çünkü bir eş, bir aile sahibi olmak yetişkinliğin zirvesi olarak görülüyor. Ayrıca bir aile kurmak, önceden planlama yapma ve istikrarlı bir geliri gerektirir. Peter Pan Sendromluların finansal sorunlarını göz önünde bulundurursak, bir aile kurmak iyi bir fikir gibi durmuyor.

8- Gelecekten korkarken geçmişi özleme:

Gelecekten korkmaları pek de sürpriz değil aslında çünkü planlama yeteneğine sahip değiller ve bu da geleceğin koca bir bilinmezlik ve kaçınılmaz yaşlanma olarak gözükmesine sebep oluyor. Peter Pan Sendromlu insanlar yaşlanmak istemez, en azından insanların onlara gençlermiş gibi davranmalarını ister.

9- Fazla alkol ve uyuşturucu kullanımı:

Gerçeği kaçınılmaz olması ve Peter Pan Sendromluların buna olan endişesi, onları alkole ve uyuşturucuya yönlendiriyor. Sarhoş olmak, geleceği düşünmelerini engelleyen bir kaçış aracı olarak görülüyor.

10- Başarısızlıkları için başkalarını suçlama:

Sık sık çevrelerindeki insanların onların başaramadığı şeyleri başarmasına bakıp, onlar aynısını yapamadığı için üzgün hissederler. Bu insanların başarma sebebinin, gösterdikleri çaba olduğunun farkına varmazlar.

Bunların bazılarını ben de yapıyorum aradı gibi bir düşünceye kapıldıysanız; herkesin yetişkin gibi hissetmediği, çocuklaştığı zamanlar olur. Veya hâlâ oyuncaklarınız olabilir. Bu Peter Pan Sendromlusu olduğunuz anlamına gelmez. Peter Pan Sendromlu insanlar hayatlarının hiçbir alanında bir yetişkin gibi davranamazlar.

Peter Pan Sendromu sebebi nedir?

Peter Pan Sendromu nedir? Belirtileri, Sebebi ve Hakkında Ne Yapılabilir

Peter Pan Sendromu tıbbi olarak tanımlanmış bir sendrom değildir. Ancak varlığı gayet açıktır. Örneğin, Peter Pan Sendromlu biri ile tanıştığınızda bunu çabucak anlayabilirsiniz.

Tam olarak nedeni bilinmiyor, birçok karmaşık nedenden dolayı ortaya çıkıyor olabilir. Ancak çoğu Peter Pan hastalarının ortak özelliği, ailelerinin fazla koruyucu olması ve onları yetişkin yaşamı için hazırlayamamış olmasıdır.

Peter Pan Sendromu hakkında ne yapılabilir?

Eğer yakınlarınızda birinin Peter Pan Sendromlusu olduğunu düşünüyorsanız, dikkatli davranın. Direk olarak bu makaleden öğrendiklerinizi söylemek, muhtemelen onları yetişkinlikten daha da uzaklaştıracaktır… ve sizden de.

Yapabileceğiniz şey, onlara sakince sizi ve başkalarını nasıl etkilediğini açıklamak. Davranışlarının insanları nasıl etkilediğini düşünmeye teşvik edin. Onları bir danışmana yönlendirebilirsiniz. Peter Pan Sendromu olan insanlar umursamaz değillerdir, sadece kendi duyguları ve zorluklar tarafından boğulmuş bir konumdadırlar.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Neden Üst Üste Üç Kez Hapşırırız?

Katarakt Ameliyatı Olmanın Önemli Bir Getirisi: Yüzde 48 Daha Fazla Yol Güvenliği