Tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda çok heyecan verici bir durum, yoğun bir koşuya çıkarken bir enerji artışı – bu aceleleri adrenalin ile, yani savaş ya da kaç yanıtımızla eş anlamlı olan bir hormonla ilişkilendirme eğilimindeyiz.
Fakat sonuçta, adrenalin, beynimizin stres reaksiyonunu harekete geçiren şey olmayabilir.
Aslında, kemiklerimiz düşündüğümüzden daha fazla iş yapıyor olabilir.

Bugün yayınlanan yeni bir çalışma, adrenalin strese verdiğimiz yanıtın sadece bir bileşeni olduğunu ortaya koyuyor.
Yaşam ya da ölüm durumlarında belki de daha büyük önemi olan kemiklerimiz tarafından salgılanan osteokalsin adı verilen bir hormon olabilir.
Neden Kemikler
Vücudumuzu tutmak ve desteklemek için kemiklerin var olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi’nde araştırmacı ve çalışmanın yazarı Gerard Karsenty için onlara yanlış yerden bakıyoruz.
Kemik iliği kan hücreleri ve kök hücreler üretir ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çeşitli hormonları salgılar. Başka bir deyişle, kemiklerin vücudumuzdan geçen boş tüpler olarak algılanması son derece basittir. Karsenty, kemiklerin çok farklı bir amaç için geliştiğini düşünüyor.
“Hayvanlar karadan gitmek için denizden ayrıldıklarında, kemiklerin evrim tarafından tehlikeden kaçma aracı olarak icat edilmiş olabileceğini varsayıyoruz” diyor.
Osteokalsinin vücudumuzdaki rolüyle ilgili süregelen araştırmaların bir parçası olarak, kendisi ve ekibi, tetikleyicileri strese sokmak ve hormon seviyelerini ölçmek için fareleri kulandılar. Hem osteokalsin hem de adrenalin seviyelerinin yükseldiğini gördüler.

Ancak adrenal bezleri çıkarılmış olan fareler, osteokalsinin muhtemelen sorumlu olduğunu gösteren bir göstergeyle, klasik bir savaş ya da kaç tepkisi göstermişlerdir.
Diğer taraftan, osteokalsin üretemeyen fareler, bir avcının idrar kokusuna zar zor cevap verdi. Sonuçlar araştırmacıları, bizi paniğe sokmamız için gereken hormonun aslında kemiklerimizden sızan hormon olduğuna inanıyordu.
Adrenalin Sorusu
Adrenalin vücudumuzda ne yapıyor?
Panik yaparken neden stres hâlimizde büyük bir rol oynamış gibi görünmese de hala mevcut?
“Nedenini bilmiyoruz, sadece ne okuduğumuzu biliyoruz” diyor Karsenty. “Stres tepkisi sağlamak için adrenal bezlere ihtiyacınız yok.”
Bu nedenle, onlarca yıllık araştırmalara rağmen, adrenalinin vücudumuzun strese verdiği cevabı sorulara açık bir şekilde bırakıyor.
Bilim insanları kalplerimizin atmasına, ellerin terlemesine ve kan basıncının artmasına neden olduğunu biliyor – ve hala osteokalsin yanında stresli durumlarda mevcut. Ancak, bu hormonun tehlikede olduğumuzda oynadığı rol başlangıçta düşündüğümüzden daha az belirgin olabilir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Mutluluk Hormonları Doğal Yollarla Nasıl Arttırılır?
Gerçek Hayatta Süper Güçlere Sahip 7 İnsan
Canlı Arı Sokması ‘Akupunktur’, Ölümcül Alerjik Reaksiyonu Tetikliyor
Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık
Çeviri: Ülkü Güngör
Bir yorum