Yumurtadan çıkmamış kuş embriyolarının yetişkin kuşların uyarı ötüşlerini duymakla kalmıyor, Aynı yuvayı paylaşan yumurtadan çıkmamış kardeşleriyle haberleşerek, yumurtadan çıkmak güvenli olana kadar yumurtada güvenceli ve gizli kalıyorlar.
Anne kuş, yumurtaları bıraktıktan sonra (plasental memelilerin aksine) anne kuşun vücudunda meydana gelen değişiklikler yumurtadaki yavru kuşların fizyolojisini etkilemediğinden beri, bu bulgu kuşların doğmadan önce bile kendi çevresine adapte olabildiğini gösteren bir bulgudur.

Özellikle, bir araştırmacı ekibi sarı-ayaklı martı (Larus michahellis) yumurtalarını yüksek avlanma riski gösteren işaretlere maruz bıraktılar. Maruz kalmış yumurtadaki embriyolar, bu işaretlere maruz kalmamış yuva arkadaşlarıyla iletişim kurmakla kalmayıp kontrol grubundan çok daha tedbirli davranışlar göstererek yumurtadan çıktılar.
Araştırmacılar, “Bu sonuçlar martı embriyolarının, kardeşlerinden çevresel bilgi edebildiğini açıkça gösteriyor.” dediler.
Gelişimsel Esneklik
“Beraberiyle, sonuçlarımız doğum öncesi dönem sırasında sosyal olarak elde edilen bilginin önemini, gelişimsel esnekliği destekleyen (ve genetik olmayan) bir teknik olarak vurguluyor.”
Deneyin kendisi epeyce zarif, doğrusu.
Ekip, yabani martı yumurtalarını, yırtıcılığın dalgalandığı (özellikle vizon gibi etobur hayvanlardan dolayı), İspanya’nın Salvora Adası’ndaki üreme kolonisinden topladı.

Bu yumurtalar üç yumurta grubuna ayrıldı ve kuluçkalara koyuldu. Daha sonra ise biri deneysel grup (yukarıdaki sarı resim), veya kontrol grubu (mavi resim) olmak üzere – yumurtalar iki gruptan birine atandılar.
Her gruptan, yumurtaların iki tanesi kuluçkalarından günde dört kez çıkarıldı.
-Hep aynı iki yumurta, diyagramda daha koyu bir yere tasvir edildi, ve içinde ergin yırtıcı hayvan seslerinin oynatıldığı ses geçirmez bir kutuya kondu. Kontrol grubu yumurtaları için, ses geçirmez kutunun içinde ses oynatılmadı.
Deney yapılan yavrular ile kontrol grubundaki yavruların farkı

Daha sonra ise yumurtalar, geride bırakılan “naif yumurtaların” yanına konarak kuluçkaya geri konuldu. Araştırmacılar, yırtıcı hayvan sesine maruz kalmış yumurtaların, sessiz kutuya konan yumurtalara kıyasla kuluçka makinesinde titreşemeye daha fazla eğilimli olduğunu buldular. Ve işin ilginçleştiği taraf burası.
Deneysel gruplardaki kuşların (hayvan sesine maruz kalmamış yumurtalar dahil) yumurtadan çıkması, kontrol gruplarına kıyasla daha uzun sürdü. Kuşlar yumurtadan çıktıktan sonra, deneysel gruptaki tüm üç civciv aynı gelişimsel değişimleri gösterdi.
Kontrol grubundaki civcivlere kıyasla, deneysel civcivler (yırtıcı hayvanların seslerine cevaben daha az ses çıkarıp daha çok çömelerek daha savunmacı davranışlar gösterdiler. Ve deneysel gruplardaki her üç civcivin-naif civcivler dahil) kontrol gruplarında görülmemiş fizyolojik özelliklere sahipti.
Deneysel gruptaki civcivlerin daha yüksek seviyede stres hormonları vardı, hücre başına daha az mitokondrial DNA’sı vardı ve daha kısa bir ayak bileğine ya da bacağa sahipti.
İstatistiksel araştırmalara göre, bu fizyolojik farklılıklar yalnızca kuluçka uzunluğuna atfedilemez. Kuluçkalara yapılan işlemlerin arasındaki tek fark hayvan sesi olduğundan beri ve yumurtalarda gözlenen tek davranış farklılığının titreşim seviyesi olduğundan beri, yumurtadan çıkmamış civcivlerin, tehlikeyi yuva arkadaşlarına titreşerek haberleşebildiği muhtemel görünüyor.
Araştırmacılar kâğıda “Sonuçlarımız kuş embriyolarının, avlanma riskine dair kardeşleriyle bilgi alışverişi yapabildiğini açıkça gösteriyor.” diye ekledi.
“Gelecek çalışmalar, gelişen embriyolar tarafından gelen sosyal bilgilerin kullanımının adaptif fenotipik esnekliğe yararı olup olmadığını, olumsuz çevre ve sosyal koşullar gibi diğer bağlamlarda araştıracak ve bu programlanmış tepkilerin aynı kuluçkaya ait olan embriyoların arasında bir değişim olup olmadığını inceleyecek.”
Doğanın adaptasyon yeteneği sizce de muhteşem değil mi?
Araştırma Nature Ecology & Evolution‘da yayınlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Kuş yumurtalarının renklerinde dinozor etkisi
Bilim İnsanları Yumurta veya Sperm Olmadan Sentetik Embriyo Oluşturdu
Kuzgunlar Ve Kargalar Neden Dünyanın En Zeki Kuşlarıdır?
Editör / Yazar: Fuat Kağan Bulgurcu
Teşekkürler. Orijinal makalenin yayınlanmasının birkaç gün sonrasında Türkçe haberini görmek hoş. Başarılar.