Bilimsel gelişmelerle dolu 2019 yılını geride bıraktık. Bu yazımızda 2019 yılında yapılan bizi “ Her Şeyin Teorisi “ ne götürmesini umduğumuz 2 bölümden oluşan, kuantum fiziğindeki 6 çarpıcı deneyi ele alacağız. İlk bölüm 6 deneyi içerecek; ikinci bölüm ise diğer 6 deneyi içerecek. Keyifli okumalar dileriz.
Makaleden önce kuantum hakkında detaylı bilgi için tıklayın>> [ Kuantum Nedir? Kuantum hakkında bilinmeyenler ]
Google ve Kuantum Üstünlüğü

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Google “ Kuantum üstünlüğünü “ duyurdu. Bu kısaca, Google’ın belirli görevleri herhangi bir klasik bilgisayarın yapabileceğinden daha hızlı gerçekleştirebilecek bir bilgisayar inşa ettiğini söylemesinin süslü bir yolu.
Google’ın kuantum üstünlüğü iddiası, eğer gerçekleşirse, bilgi işlem tarihinde bir devrim yaratacak. Kuantum bilgisayarlar, hesaplamalarını yapmak için dolanıklık gibi garip küçük ölçekli fiziksel etkilere ve mikro evrendeki bazı temel belirsizliklere güvenir . ( Detaylar “ İletişimi şifrelemek için ışığı kullanma “ yazımızda. )
Kütle Birimi “Kilogram” Artık Evrensel
Tüm ölçümler için kütle birimini tanımlayan fiziksel nesne olan standart kilogram 2.2 lb ( 1 kilogram ) Fransa’da bulunan 130 yıllık platin-iridyum silindiriydi. Bu durum 2019 yılında değişti. Artık kilogram ölçünün değerini değiştiremeyecek bir evrensel sabite ( Planck Sabiti ) bağlandı.
İlgili: Bilim insanları kilogramın tanımını değiştirmek için toplanıyor: Sabit ağırlık yerine kuantum
İlgili: Kilogramın Tanımı Resmen Değişti
Gerçeklik Kavramının Kuantum Evrenindeki Tanımı

Bir fizikçi ekibi , gerçeklik durumunun bakış açınıza bağlı olarak değiştiğini gösteren bir kuantum deneyi tasarladı. Fizikçiler , küçük bir kuantum bilgisayarında fotonları kullanarak bir çeşit “ bozuk para atma “ deneyi yaptılar.
Ve sonuçların bakış açılarına bağlı olarak farklı dedektörlerde farklı sonuç çıktığını fark ettiler. Bu deney sonucunda Fizikçiler, “ Doğanın kendisinin yapı taşlarına ilişkin en iyi teorimize göre , gerçekler aslında öznel olabilir” diyerek merakları arttırdı.
Dolanıklık Cazibesi Sonunda Görüntülendi!

1940’lı yıllarda fizik dünyasını ikiye bölen dolanıklılığı “ iki parçacığın mesafe tanımaksızın fiziksel olarak birbirlerine bağlı kalması “ olarak kısaca açıklayabiliriz.
Kuantum dolanıklılığı deneysel olarak çoktan ispatlanmış olsa da ilk kez 2019 yılında görüntülenebildi.
( Not : Dolanıklık, teorik olarak ışınlanabilmeyi mümkün kılıyor olabilir. )
Makale hakkında detaylı bilgi için tıklayın>> Bilim insanları kuantum dolaşıklığının ilk fotoğrafını çektiler
İlgili makalemiz: Kuantum Fiziğindeki Son Gelişmeler Bizi Işınlanmaya Daha da Yaklaştırdı
Elektronlar Yörüngelerde Işınlanıyor mu ?

Bazı yönlerden dolanıklığın kavramsal zıttı olan kuantum süper pozisyonu tek bir nesnenin aynı anda iki ( veya daha fazla ) yerde bulunmasını sağlar bu da hem parçacık hem dalga olarak gözlenebilen mevcut maddenin bir sonucudur.
Olayı daha iyi anlamak için Mars’ın – aradaki boşlukta hareket etmeden- aniden Jüpiter ‘in eliptik yörüngesinde dönmeye başladığını hayal edebilirsiniz . İşte elektronlar çekirdek etrafında dönerken bu tarz “ sıçramalar “ yapabilir. Kuantum sıçraması 2019 yılında ilk kez bu kadar net bir şekilde gözlenebildi.
İlgili makale: Fizikçiler Schrödinger’in Kedisini Gerçekten Kurtarabilir mi?
Isı İlk Kez Vakumu Geçti!

Normal şartlar altında ısı bir vakumu sadece bir şekilde geçebilir: radyasyon şeklinde. ( Güneş ışınları bir yaz gününde vücudunuza ulaşmak için uzayı geçtiğinde olan şey budur . )
Aksi takdirde , standart fiziksel modellerde ısı iki şekilde hareket eder :
Birincisi , belli bir enerjiye sahip olan parçacıklar diğer parçacıklara çarpabilir ve enerjilerini aktarabilir.( Bu etkiyi hissetmek için ellerinizi ılık bir fincan çayın etrafına sarabilirsiniz.) İkincisi de , bir sıvı daha soğuk bir sıvıyı etkileyebilir.
Yani kısacası radyasyon olmadan ısı bir vakumu geçemez.
Ancak kuantum fiziği, her zamanki gibi var olan kurallarımızı ihlal ediyor. 2019’da yapılan bir deneyde fizikçiler, kuantum ölçeğinde, görünüşe göre boş alanda bir dalgalanmadan diğerine atlayarak ısının bir vakumu geçebileceğini ispatladılar.
Editörün Yorumu : Kuantum Fiziğinin ne kadar önemli bir konu olduğunu bu bilgilerle birlikte bir kez daha anlamış olduk. Bir gün mikro ve makro seviyedeki teorilerimizi birleştirip “ Her Şeyin Teorisi” ne ulaşabilecek miyiz ?
Belki de bu sorunun cevabı Sicim Teorisinde veya Halka Kuantum Kütleçekim Kuramında gizlidir . Bunu zamanla göreceğiz. Bu bölümümüzün ilk kısmı geride kaldı; yaqrın diğer 6 deney ile karşınızda olmak dileğiyle.
Bizimle Kalın!
BİLİMLE Kalın .
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Albert Einstein: Muhteşem Bir Fizikçinin Gerçek Hayatı.
- Muhtemelen duymadığınız en önemli fizikçi: James Clerk Maxwell
- Stephen Hawking kimdir?
- Galileo Galilei kimdir? Biyografi, Keşifler ve Astronomiye Adanmış Hayatı
- Newton, Torricelli, Galileo ve Copernicus’un ilham kaynağı: El-Biruni
- Tüm Zamanlarda Yapılmış En İyi 10 Bilimsel Deney
Editör / Yazar: Alper Kirlioğlu