Astronomi Nedir? Astronomi Hakkında Detaylı Bilgiler

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 11 Dakika

İnsanlar uzun zamandır göklere doğru bakıyorlar, etraflarındaki evrene anlam ve düzen koymaya çalışıyorlar. Takımyıldızların hareketi, izlemesi en kolay olmasına rağmen, tutulmalar ve gezegenlerin hareketi gibi diğer gök olayları da kayda geçildi ve tahmin edildi. Peki astronomi bilim dalının bunlar üzerindeki payı nedir?

Astronomi Tanımı

Astronomi, güneş, ay, yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, gaz, galaksiler, gaz, toz ve diğer Dünyevi olmayan cisimler ve olayların incelenmesidir. K-4 öğrencileri için müfredatta NASA, astronomiyi basitçe “yıldızlar, gezegenler ve uzay çalışmaları” olarak tanımlıyor. Astronomi ve astroloji tarihsel olarak ilişkiliydi, ancak astroloji bir bilim değil ve artık astronomi ile hiçbir ilgisi olmadığı kabul edilmekte.

Gezegenimsi bir bulutsu olan NGC 7026, Kuğu takımyıldızı kuyruğunun ucunun hemen ötesinde yer alır. (Resim: ESA / Hubble ve NASA)

Tarihsel olarak, astronomi gök cisimlerin gözlemlerine odaklanmıştır. Astrofizik’in yakın bir kuzenidir. Özetle, astrofizik astronomi fiziğinin incelenmesini içerir ve oradaki nesnelerin davranışı, özellikleri ve hareketi üzerinde yoğunlaşır. Bununla birlikte, modern astronomi bu organların hareketlerinin ve özelliklerinin birçok unsurunu içerir ve iki terim günümüzde sıklıkla birbirinin yerine kullanılır.

Modern Gökbilimciler İki Alana Odaklanma Eğilimindedir: Teorik ve Gözlemsel.

  • Gözlemsel gökbilimciler yıldızlar, gezegenler, galaksiler ve benzerlerinin doğrudan incelenmesine odaklanırlar.
  • Teorik gökbilimciler, sistemlerin nasıl evrimleşmiş olabileceğini modeller ve analiz eder.

Diğer bilim dallarının aksine, gökbilimciler bir sistemi tamamen doğumdan ölüme kadar gözlemleyemezler. Dünyaların, yıldızların ve galaksilerin ömrü milyonlarca ila milyarlarca yıl arasındadır. Bunun yerine, gökbilimciler, nasıl evrildiklerini, geliştiklerini ve öldüklerini belirlemek için evrimin çeşitli aşamalarındaki bedenlerin anlık görüntülerine güvenmelidir.

Bu nedenle, teorik ve gözlemsel astronomi birlikte harmanlanma eğilimindedir, çünkü teorik bilim adamları gerçekte toplanan bilgileri simülasyonlar oluşturmak için kullandıklarında, gözlemler modelleri doğrulamaya hizmet eder veya onları uyarlama ihtiyacını gösterir.

Astronomi ve Alt Alanlar

Astronomi, bilim adamlarının belirli nesneler ve fenomenler üzerinde uzmanlaşmasına izin vererek bir dizi alt alana ayrılmıştır.

Astronomi Nedir? Hakkında Detaylı Bilgiler: Jupiter'de kırmızı lekeler, 27 Şubat 2006'da fotoğraflandı.
Jupiter’de kırmızı lekeler, 27 Şubat 2006’da fotoğraflandı. (Resim: NASA aracılığıyla Christopher Go)

Gezegen Gökbilimcileri

Gezegen gökbilimcileri (gezegensel bilim adamları olarak da bilinir) gezegenlerin büyümesine, evrimine ve ölümüne odaklanır. Çoğu güneş sistemindeki dünyaları incelerken, bazıları nasıl olabileceğini varsaymak için diğer yıldızların etrafındaki gezegenler hakkında artan kanıtlar kullanırlar. University College London’a göre, gezegen bilimi “astronomi, atmosfer bilimi, jeoloji, uzay fiziği, biyoloji ve kimyanın yönlerini içeren bir disiplin alanıdır.

Yıldız Astronomlar

Yıldız astronomlar, yıldız ölümlerinden kurtulan kara delikler, bulutsular, beyaz cüceler ve süpernova dahil olmak üzere gözlerini yıldızlara çevirir. California Üniversitesi, Los Angeles, “Yıldız astronomisinin odak noktası, evrende meydana gelen fiziksel ve kimyasal süreçlerdir.

Güneş Gökbilimcileri

Güneş gökbilimcileri zamanlarını güneşimizi yani tek bir yıldızı analiz ederek geçirirler. NASA’ya göre, “Güneşten gelen ışığın miktarı ve kalitesi, mili saniye ile milyarlarca yıl arasında değişen zaman ölçeklerinde değişir.” Bu değişiklikleri anlamak, bilim insanlarının Dünya’nın nasıl etkilendiğini anlamalarına yardımcı olabilir.

Güneş, diğer yıldızların nasıl çalıştığını anlamamıza da yardımcı olur, çünkü yüzeyi hakkında ayrıntıları ortaya çıkaracak kadar yakın olan tek yıldızdır.

Galaktik Gökbilimciler

Galaktik gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nu incelerken, ekstragalaktik gökbilimciler bu yıldız koleksiyonlarının nasıl oluştuğunu, değiştiğini ve öldüğünü belirlemek için onun dışına bakarlar. Wisconsin-Madison Üniversitesi, “Yıldızların ve gazın dağılımı, bileşimi ve fiziksel koşullarında örüntüler oluşturmak, gelişen ev galaksimizin tarihini izler.” Diyor.

Kozmologlar

Kozmologlar, evrenimizin Big Bang’deki şiddetli doğumundan şimdiki evrimine, nihai ölümüne kadar evrene bütünüyle odaklanırlar. Astronomi genellikle (her zaman değil) çok somut, gözlemlenebilir şeylerle ilgilidir, kozmoloji tipik olarak evrenin büyük ölçekli özelliklerini ve ezoterik, görünmez ve bazen tamamen teorik şeyleri, sicim teorisi, karanlık madde ve karanlık enerji ve birden fazla evren kavramını içermektedir.

İlginizi çekebilir: Kozmoloji (Evren Bilim) Nedir? – Kozmoloji ve Astronominin Tarihi

Astronomik gözlemciler, evrendeki nesnelerin geniş alanını incelemek için elektromanyetik spektrumun farklı dalga boylarına (radyo dalgalarından görünür ışığa ve X ışınlarına ve gama ışınlarına) güvenir. İlk teleskoplar çıplak gözle görülebilecek şeylerin basit optik çalışmalarına odaklandı ve birçok teleskop bugün de devam ediyor. [Göksel Fotoğraflar: Hubble Uzay Teleskobu’nun Son Kozmik Görüntüleri]

Ancak ışık dalgaları az çok enerjik hale geldikçe daha hızlı veya daha yavaş hareket ederler. Çeşitli dalga boylarını incelemek için farklı teleskoplar gereklidir. Daha kısa dalga boylarına sahip daha enerjik radyasyon, ultraviyole, X-ışını ve gama ışını dalga boyları şeklinde görünürken, daha az enerjik nesneler daha uzun dalga boylu kızılötesi ve radyo dalgaları yayar.

Aktif Bölge 10030’daki güneş lekelerinin bu geniş görüş alanı görüntüsü 15 Temmuz 2002’de gözlendi. Araştırmacılar görüntüyü estetik nedenlerle sarı renklendirdi. (Resim: İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi)

Astronominin en eski kolu olan astrometri, güneş, ay ve gezegenlerin ölçüsüdür. Bu hareketlerin kesin hesaplamaları, diğer alanlardaki gökbilimcilerin gezegenlerin ve yıldızların doğuşunu ve evrimini modellemelerini ve tutulma meteor yağmuru ve kuyruklu yıldızların ortaya çıkması gibi olayları tahmin etmelerini sağlar. Gezegensel Topluluğa göre,  Astrometri, ekstrasolar gezegenleri tespit etmek için kullanılan en eski yöntemdir, ancak zor bir süreç olmaya devam etmektedir.

İlk gökbilimciler gökyüzündeki desenleri fark ettiler ve…

Hareketlerini izlemek ve tahmin etmek için onları organize etmeye çalıştılar. Takımyıldızlar olarak bilinen bu desenler geçmişte yaşayan insanların mevsimleri ölçmelerine yardımcı oldu. Yıldızların ve diğer göksel cisimlerin hareketi dünya çapında izlendi, ancak Çin, Mısır, Yunanistan, Mezopotamya, Orta Amerika ve Hindistan’da çok daha yaygındı.

Bir gökbilimcinin görüntüsü, gecenin her saatinde bir teleskopta yalnız bir ruhtur. Gerçekte, günümüzde en sert çekirdekli astronomi, bilgisayar tarafından kontrol edilen uzak teleskoplarda, bilgisayar tarafından kontrol edilen ve bilgisayar tarafından oluşturulan veri ve görüntüleri inceleyen astronomlarla yapılan gözlemlerle yapılır.

Fotoğrafçılığın ve özellikle dijital fotoğrafçılığın ortaya çıkışından bu yana, gökbilimciler sadece bilimi bilgilendirmekle kalmayıp aynı zamanda halkı büyüleyen muhteşem alan resimleri de sundular.

Gökbilimciler ve uzay uçuşu programları, dışa bakmaya (veya aya ve ötesine seyahat etmeye) hazırlanan görevler geriye bakıp dünyanın büyük resimlerini uzaydan çekmeye başladığında kendi gezegenimizin çalışmasına katkıda bulunurlar.

Astronomi Türleri

Geçen yüzyılda, astronomi genel olarak iki kampa ayrıldı – gözlemsel astronomi (gece gökyüzü hakkında veri toplamak için teleskoplar ve kameralar kullanmak) ve teorik astronomi (bu verileri nesnelerin ve fenomenlerin nasıl çalıştığı hakkında analiz etmek, modellemek ve teorileştirmek için kullanmak)

Birbirlerini tamamlarlar, ancak bu iki geniş kategori içinde modern astronomi, astrometriden ötegezegenbilime kadar, doğası gereği örtüşen ancak astronomların yaptığı pek çok şeyi açıklamaya yardımcı olan birçok alt küme içerir. İşte hepsinin anlamı:

astronomi tanımı
Solda Hublle uzay teleskobunun görüntüsü sağda yeni james webb uzay teleskobu fotoğrafı

Astrometri: Bu eski astronomi dalı, güneşin, ayın ve gezegenlerin hareketlerinin kesin hesaplamalarıyla ilgilidir. Güneş ve ay tutulmaları ve meteor yağmuru tahminlerini içerir . Aynı zamanda, kendisini güneş sisteminin dışındaki gezegenlerin keşfi ve karakterizasyonu ile ilgilenen nispeten yeni ve çok heyecan verici bir alan olan ötegezegenbilimi de içerir.
Gezegen astronomisi: Güneş sistemi nasıl oluştu? Bu, güneş sistemindeki gezegenlerin, ayların ve diğer nesnelerin oluşumuna, evrimine ve ölümüne odaklanan gezegen astronomisine nüfuz eden temel sorudur ve aynı zamanda gezegen jeolojisini de içerir.
Astrofizik : Astrofizikçiler fizik yasalarını ve teorilerini astronomik gözlemlere uygularlar. Bu, evrenin nasıl yaratıldığının ve nasıl evrildiğini ve evrileceğinin ardındaki mekanizmayı anlamaya yönelik bir girişimdir.
Astrokimya: Astrokimistler uzaydaki atomların, moleküllerin ve iyonların bileşimini ve reaksiyonlarını inceler.
Astrobiyoloji: Bu ortaya çıkan ve şimdilik büyük ölçüde teorik astronomi alanı, Dünya’nın ötesindeki yaşamın incelenmesidir .
Yıldız astronomisi: Güneşin ve yıldızların yaşam döngüsü ve yapısının incelenmesi , yıldız astronomisi yıldızların sınıflandırılması ve yıldız popülasyonları ile ilgilidir.
Galaktik astronomi: gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nu incelerken, galaksi dışı gökbilimciler bu yıldız gruplarının nasıl oluştuğunu, değiştiğini ve öldüğünü belirlemek için onun dışına bakar.
Kozmoloji: Bazen astronomi anlamında kullanılsa da, tam anlamıyla kozmoloji , evrenin kökeni ve doğası bilimini ifade eder. Kozmolojideki anahtar kavram , evrenin nasıl başladığına dair en yaygın kabul gören açıklama olan Büyük Patlama Teorisidir . Kozmoloji ayrıca sicim teorisi, karanlık madde ve karanlık enerji gibi tamamen teorik konuları da içerir.(yeni sekmede açılır)ve çoklu evren kavramı.

Astronomi Ve Astroloji Arasındaki Fark

astroloji astronomi
Astroloji ve astronomi aynı kökene sahiptir.

Astronomi ve astroloji aynı köklerden büyümüştür. Eski uygarlıklar ve ilk kabileler, gökyüzünün yaşamları üzerinde güç sahibi olduğuna ve gök cisimlerinin hareketlerini gözlemleyerek kişinin gelecek hakkında bilgi edinebileceğine inanıyorlardı.

İki disiplin arasındaki yakın bağ bin yıl boyunca varlığını sürdürdü. Astronomica’ya göre, rönesans döneminde gökbilimciler, yıldızların ve gezegenlerin konumlarına dayalı kararlar konusunda tavsiyelerde bulunmaları için hükümdarlara kişisel danışman olarak sık sık işe alındı.

Ancak sonraki yüzyıllarda bilimsel yöntemin gücü arttıkça, astronomi ve astroloji birbirinden uzaklaştı.

Astronomi, en son teknolojiye dayanan, saçma sapan veriye dayalı gözlemlerin ve doğrulanabilir tahminlerin alanı haline gelirken, astroloji, önemli ölçüde daha az eğitimli geleceğin tahmincilerinin cam kristaller ve basit yıldız haritaları kullandığı yeni çağın batıl inançları alanına indirgenmiştir. bir kişinin hayatının yolunu tahmin etmek.

Nitekim astronomlar, Dünya’nın yörüngesindeki düzensizlik nedeniyle, batı astrolojisinin bel kemiğini oluşturan ve yüzyıllar önce tespit edilen zodyak burçları içindeki güneşin konumunun artık güneşin gerçek konumuyla uyuşmadığını belirtiyorlar . Boğa burcunda doğduğunuz söylenmiş olsa da, aslında Koç burcunda doğabilirdiniz.

İlginizi çekebilir: Yüzyıl Önce Yaşanan Astronominin Büyük Tartışma’sı ve Günümüz Evreni

Hacer SEZGİN

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.