Çin’de ‘Pandemi’ Potansiyeli olan Yeni Bir Domuz Gribi Türü Tespit Edildi

ABD bilim dergisi PNAS’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’deki araştırmacılar pandemiye dönüşebilecek yeni bir domuz gribi türü keşfettiler. G4 olarak adlandırılan, 2009’da genetik olarak bir pandemiye neden olan H1N1 suşundan türemiştir.

Çin üniversitelerindeki yazarlar, bilim insanları ve Çin’in Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, bu virüs insanları enfekte etmek için gereken tüm temel özelliklere son derecede sahip.

2011’den 2018’e kadar araştırmacılar, Çin’de 10 mezbahada bulunan veteriner hastanelerindeki 30000 domuzdan burun bezi aldı ve 179 domuz gribi virüsünü izole etmelerini sağladı. Burun bezlerindeki çoğundaki örnek, 2016’dan beri domuzlar arasından baskın olan yeni bir türdü.

İnsandan İnsana Bulaşıyor mu Bu Virüs?

G4 bağıl, H1N1 (NIAID) elektron mikrografisi

Araştırmacılar daha sonra grip çalışmalarında yaygın olarak kullanılan ve başta ateş, öksürme ve hapşırma gibi insandakine benzer semptomlar yaşadıkları için yaban gelinciği de dahil olmak üzere çeşitli deneyler yaptılar.

G4’ün bulaşıcı olduğu, insan hücrelerinde replike olduğu ve gelinciklerde diğer virüslerden daha ciddi semptomlara neden olduğu gözlendi. Testler ayrıca insanların mevsimsel grip maruziyetinden kazandıkları herhangi bir bağışıklığın G4’ten koruma sağlamadığını gösterdi.

(Replike: Biyoloji bilimlerinde, replikasyon hücre, organizma ya da molekül gibi örneklerin tam olarak kopya edilmesi sürecidir. Yıkıcı deneylerde, orijinal numunenin korunmasını sağlamak amacıyla da kullanılabilir.)

Virüse maruz kalma sonucu oluşan antikorları gösteren kan testlerine göre domuz işçilerinin %10,4’ü zaten enfekte olmuştu. Testler, genel nüfusun %4,4’ününde de ortaya çıktığını gösterdi.

Virüs bu nedenle hayvanlardan insanlara çoktan geçti ancak henüz insandan insana geçebileceğine dair bir kanıt yok. Fakat bu konu bilim adamlarının asıl endişesi.

Araştırmacılar, “G4 virüsünün insan enfeksiyonunun insan adaptasyonunu daha da arttıracağı ve insan salgını riskini arttıracağı endişe verici bir konu” diye açıklama yaptı. Yazarlar domuzlarda çalışan insanları izlemek için acil önlemler almaları konusunda çağrı yaptı.

James Wood, İş, sürekli olarak zoonotik patojenlerin yeni ortaya çıkma riski altında olduğunu ve insanların vahşi yaşamdan daha fazla teması olan çiftlik hayvanlarının önemli pandemik virüslerin kaynağı olabileceğini hatırlattı, Cambridge Üniversitesi veterinerlik bölüm başkanı.

Bir zoonotik enfeksiyon, insan olmayan bir hayvandan insana sıçrayan bir patojenden kaynaklanır dedi.

YAZAR: Burak ŞEN / Science Alert

İlkbahar Yağmurundan Sonra Polenlerin Çoğu Havada Kalıyor

Karantinada uyku: Karantina rüyalarımızı etkiliyor mu ?