Dinozorlardan daha eski ve yaklaşık 255 milyon yıllık devasa, soyu tükenmiş bir amfibinin ayak izleri bulundu. Bulunan bu ayak izi şekli, bir kumtaşı üzerinde bugün hala bulunan bir yüzme tarzını ortaya koyuyor.
Yeni bir araştırma, mikroplardan oluşan bir tabakanın, 255 milyon yıllık izleri korumuş olabileceğini gösteriyor.

Dikkat çekici şekiller, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki yaratığın avı için gizlendiğini ve peşinden bir timsah tarzında yüzdüğünü ortaya koyuyor. Tarih öncesi bir koreografın diyagramı gibi olan izler, Permiyen Kitlesel Yok Oluş Olayı gezegendeki türlerin yüzde 90’ını yok etmeden kısa bir süre önce antik dünyadaki yaşamı gösteren benzersiz bir penceredir.
Çalışmanın bulguları önemlidir, çünkü bu eski antik hayvanlar hakkında bilgimizdeki boşlukları doldurmaya yardımcı olurlar. Olağanüstü izler bu hayvanların nasıl hareket ettiklerine ve çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğine dair doğrudan kanıt sağlar.

Sığ alan
Bulunan bu sığ alan ismini, keşfeden ve toprak sahibinden alan Dave Green paleo yüzeyinde Güney Afrika’nın yaklaşık üçte ikisini kapsayan büyük bir tortul havzası olan Karoo Havzası’nda yaklaşık 600 metrekareyi kaplamaktadır.
Yaklaşık 10 santimetrelik tabaka haline gelmiş kumtaşı, paleo yüzeyini kaplıyor. Güney Afrika ve Avrupalı araştırma ekiplerine göre, bu arazi bir zamanlar tatlı veya acı su içeren bir gelgit düzlüğünün veya lagününün parçasıydı.

Araştırmacılar daha önce Dave Green Bölgesi’nde çalışma yapmış olsa da, bu ekip bölgenin fotoğraflarını çekmek için drone’lar kullandı. Ve girintileri tam olarak görebilmek için 3D tarayıcılar da kullandılar. Araştırmacılar geçmişte bölgenin bir modelini yapmaya çalışmış ama başarılı olamamıştır.
Ortaya çıkan görüntüler, hem balıkların hem de dört ayaklı yaratıkların uğrak yeri olan tarih öncesi görüntüleri ortaya çıkardı.
En İyi Yırtıcı

Rhinesuchid yaratığı tüm bölgenin etrafında dolanmış ve nehir dibi boyunca yüzerken sağa yakın dönüşler yapmış. Bazen orada aylak aylak dolaşmış, dönmüş ve üçgen kafatasının tepesine gömülü olan gözlerini kullanarak yukarı bakmış. Sonra dipten yüzdüğünde, bunu kumda dar bir yol bırakarak kıvranan bir hareketle yapmış.
Timsahlar benzer bir şekilde yüzerler, ancak Geç Triyas döneminde yaklaşık 50 milyon yılda evrimleşmezler. Ama timsahlar gibi, rhinesuchid de yüzerken göreceli olarak ayak izinin azlığı göz önüne alındığında, muhtemelen bacaklarını vücudunun altına sıkıştırırdı. (Geç Triyas dönemi: Jura veya Jura dönemi, Mezozoyik Zaman’ın Triyas’tan sonra gelen, yani ikinci dönemidir. 200 milyon yıl öncesi ve 145 milyon yıl öncesi arasındadır. Jura, adını o döneme ait kireçtaşı tabakalarının ilk belirlendiği Avrupa Alplerindeki Jura Dağları’ndan almıştır.)

Çalışma, bakteri ve tek hücreli organizmalardan oluşan yumuşak kumtaşı tabaka girintilerinin çoğu, özellikle de dalgalanma işaretleri olmayanların erozyondan korumuş olabileceğini belirtiyor.
Biyolog Gisela Gerdes, nehir dipleri de dahil olmak üzere, dünyadaki en eski canlı yapılarından bazılarının, mikrobiyal tabakaların sayısız yaşam alanını barındırdığını söylüyor.
Keşif alanını 3 boyutlu görebilmek için tıklayın.
Çeviri: Nur Seda Korkmaz