James Webb Uzay Teleskobu Fırlatıldı! Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

NASA’nın 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, ESA’nın Fransız Guyanası’ndaki Kourou’daki fırlatma sahasından Arianespace Ariane 5 roketiyle fırlatıldı.

James Webb Uzay Teleskobu, Tasarlanması ve inşa edilmesi 30 yıl süren ve 21. yüzyılın en büyük bilimsel çabalarından biri olarak kabul edilen bir projedir. Peki bu teleskop ne yapacak amacı nedir ?

James Webb Uzay Teleskobu Ne Yapacak?

James Webb Uzay Teleskobu Nedir, Ne Zaman Fırlatılacak?
Şimdiye kadar tasarlanmış en büyük uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu’nun amacı, Evrende parlayan ilk yıldızları ve galaksileri göstermeye çalışmak olacak. Bu teleskop, Hubble Uzay Teleskobu gibi gök cisimlerinin harika fotoğraflarını da çekmesi bekleniyor. Ayrıca en önemli görevi, yaşamın varlığına işaret edebilecek gazları aramak için uzak gezegenlerin atmosferlerini araştırma gücüne de sahip olacak.

ABD uzay ajansı yöneticisi Bill Nelson, “James Webb olağanüstü bir görevdir” dedi.

“Bu proje, büyük hayaller kurduğumuzda neler başarabileceğimizin parlak bir örneği. Bu projenin riskli bir girişim olacağını hep biliyorduk. Ama elbette, büyük bir şeyi başarmak istediğinizde, genellikle büyük bir risk almanız gerekir. ”

James Webb teleskopu, Apollo ay programının mimarlarından birinin adını almıştır. ABD, Avrupa ve Kanada Uzay Ajansı arasındaki etkileyici bir uluslararası iş birliğinin ürünüdür. NASA’ya göre, JWST 29 ABD eyaleti ve 14 ülkede 300’den fazla üniversite, kuruluş ve şirketi içeriyor. Bu teleskop, uzay biliminde bir amiral gemisi olarak görülmektedir.

James Webb Uzay Teleskobu’nun misyonu, yörüngede 31 yıl kaldıktan sonra operasyonlarının sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu’nun keşiflerini geliştirmektir.

Webb, kozmosun derinliklerine ve sonuç olarak zamanda çok daha geriye bakacak.

Teleskobun Donanımları

Teleskop ayrıca tenis kortu büyüklüğünde bir güneşlik ve 21,3 fit (6,5 metre) aynaya sahip olacak (bugüne kadar uzaya fırlatılan en büyük ayna).

ESA’dan alınan bilgilere göre, teleskop aynaları berilyumdan yapılmıştır ve kızılötesi ışığın yansımasına yardımcı olmak için mikroskobik olarak ince bir altın tabakasıyla kaplanmıştır.

Bu olağanüstü yansıtıcı yüzey, dört süper hassas aletle birlikte, Webb’in öncü yıldızlardan gelen ışığı algılamasını sağlamalıdır. Bu nesnelerin 13,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce ateşlendiğine dair teoriler var.

NASA’nın kıdemli proje bilimcisi ve Nobel Ödülü sahibi John Mather, “Onlar sadece küçük kırmızı lekeler olacak” dedi.

James Webb Uzay Teleskobu, kökenlerimizin haritasını çıkaracak

“Big Bang’den 100 milyon yıl sonra doğan yıldızların, galaksilerin veya kara deliklerin olması gerektiğini düşünüyoruz. O zaman bulmak için pek çoğu olmayacak, ancak Webb teleskopu onları görebilirlerse şanslıyız” dedi.

Öncü yıldızlar bir meraktan daha fazlasıdır. İlk ağır kimyasal elementlerle kozmosu tohumlama sürecine başladılar.

Kemiklerimizdeki kalsiyum, DNA’mızdaki fosfor ve kanımızdaki demir – tüm bu atomların, yıldızların parlamasını sağlayan nükleer reaksiyonlarda ve varlıklarını sona erdiren güçlü patlamalarda “üretilmesi” gerekiyordu.

Bu anlamda Webb, kökenlerimizin haritasını çıkaracak.

NASA yardımcısı proje bilimcisi Dr Amber Straughn, “Genel olarak astronomiyle ilgili en sevdiğim şeylerden biri de merak ettiğimiz büyük sorularımızdan geliyor:

  • Nereden geliyoruz?
  • Buraya nasıl geldik?
  • Yalnız mıyız?

Bu sorular, gizemli bilim sorularından daha fazlasıdır; onlar, insan olmanın ne anlama geldiğinin özüne ulaşan sorular” dedi.

Bu astronominin en büyük tarihi mi?

Bu teleskopu uzaya götürmek hiç kolay olmadı. Yıllarca süren gecikmeler ve milyarlarca dolarlık aşırı harcamalarla boğuşan – bu arada projeyi iptal etmek için bile öneriler yapıldı. Ancak bilim insanları ısrar etti. Ve şimdi, bir roketin tepesinde, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en güçlü uzay teleskobu.

Fırlatma yeterince heyecan vericiydi. Ancak gökbilimcileri daha da gerginleştiren şey bir sonraki adım. Uzayda tenis kortu büyüklüğünde bir teleskopu açmak, şimdiye kadar denenmiş en zor yerleştirmedir. Bir şeyler ters giderse – ve operasyonun başarısız olabileceği 300’den fazla nokta varsa – oyun biter. Ancak en yüksek riskle birlikte en yüksek ödül gelir.

Webb dönüştürücü olacak ve bize kozmik tarihin her aşamasının muhteşem yeni görünümlerini verecek. Bu da insanlığın en büyük sorularını yanıtlamamıza yardımcı olacak: Evren nasıl başladı ve içinde yalnız mıyız? Webb bunu bulabilirse bunca zahmetin meyvesini vermiş olacak.

James Webb Uzay Teleskobu’nun Geçmişi

Ariane-5, %98’den fazla başarı kaydına sahiptir. Son açık başarısızlığı 2002’de oldu.

%2’den daha az olan oran, böylesine uç bir aracın kullanılmasıyla kaçınılmaz olarak ortaya çıkan tehlikeleri yansıtıyor.

İnsanlar doğal olarak buna odaklanacaklar – roket işinde hiçbir garanti yok – ancak birkaç Ariane görevinin bununla aynı düzeyde ayrıntılı incelemeye tabi tutulduğunu söylemek doğru olur.

Mühendisler, aracın performansını her açıdan gözden geçirdiler. Tüm sorular cevaplandı.

Ariane, Kourou’dan doğuya, Atlantik üzerinden Afrika’ya uçacak.

Webb’in uzayda olduğunu ve güvende olduğunu doğrulayan bir sinyal, Kenya, Malindi’deki bir yer anteni tarafından alınacaktır.

Bu, teleskop Dünya’dan 1,5 milyon km uzaktaki planlanan gözlem istasyonuna doğru hareket ederken bir aylık bir yolculuuk yapacaktır.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Kişilik Bozukluğunuz Var mı? İki Basit Soru Bilmenize Yardımcı Olabilir.

    Mars’a Ne Kadar Sürede Gidilebilir?