Luksor’da Keşfedilen Değerli Takılara Gömülü Antik Mısır Genci’nin Mumyası

Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre; arkeologlar, boncuklu kolyeler ve bakır küpeler de dahil olmak üzere değerli mücevherlerle süslenmiş  genç bir kızın eski mumyasını keşfettiler. 17.hanedan zamanında öldüğü düşünülen, genç kız sadece 15-16 yaşlarındaydı.(M.Ö. 1580-1550)

Arkeolojik misyonun direktörü José Galán, Facebook’ta yayınlanan bir açıklamasında:

İspanyol ve Mısırlı arkeologlardan oluşan bir ekip, 18. hanedanlık döneminde III.Kral Thutmose komutasında görev yapan General Djehuty’nin (kadın firavun Hatshepsut’un üvey oğlu ve yeğeni) mezarının yanında bulunan açık bir avludaki inşaat projesinin önünde kazı yaparken, O’nun mumyalanmış kalıntılarını ve bir çift deri ayakkabıyı ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Mısır gazetesinden  Ahram Online’a göre kızın mumyası, Luksor’un Batı Şeria’da ki Draa Abul Naga nekropolünde sağ tarafta yatmaktaydı. Restorasyon çalışmaları kapsamında mücevherler eski haline getirildi. Mücevherler arasında, kızın kulaklarından birinde ince metal bir yaprakla (muhtemelen bakırdan) kaplı iki spiral küpenin yanı sıra, parmaklarında iki yüzük ve boynuna sarılı dört kolye vardı.

Bir yüzük kemikten yapılmış, diğeri ise metalden yapılmış ve etrafına iple sarılan gömülü mavi bir cam boncuk tutuyordu.Yüzükler gibi her kolye de benzersizdi. 27,5 inç uzunluğundaki (70 santimetre) bir kolye, koyu ve açık mavi arasında değişen yuvarlak boncuklardan yapılmıştı ve 24.4 inç (62 cm) uzunluğundaki bir başka kolyede yeşil ve cam boncuklar vardı.

Üçüncü kolye bugünün standartlarına göre bile bir hazineydi; 24 inç uzunluğundaki (61 cm) kolyede, ametist boncuklar dahil 74 parça vardı; carnelian adı verilen kahverengimsi kırmızı bir değerli taş; kehribar ve kuvars taşlardan oluşmaktadır.

Son olarak, dördüncü kolye, her iki ucunda bir halka ile birbirine düğümlenmiş birkaç dizi boncuk ile tasarlanmıştı. 5,7 fit uzunluğundaki (1,75 metre) tabut, bir çınar ağacının gövdesinden oyulmuştu. Ahram Online’a göre, gencin öldüğü sırada beyaz badanalı ve kırmızıya boyanmıştı.

Arkeologlar ayrıca gencin mumyasının yakınında, hala bir ip ile birbirine bağlanmış minyatür, çamurdan yapılmış bir tabut buldular. Bu küçük tabutu açtıklarında arkeologlar, dört keten bandajla sarılmış, ushabti olarak bilinen tahta bir cenaze heykelciği buldular. Heykelcik ve bandajlardan biri hiyeratik olarak (eski bir Mısır el yazısı metni) sahibinin adıyla işaretliydi: “Osiris, Djehuty.”

Kazı ekibi ayrıca 17. hanedanlığa tarihlenen bir ip ile birbirine bağlanmış bir çift deri sandalet ve deri top buldu.Galán, “Sandaletler 3.600 yıllık olmasına rağmen iyi korunmuş durumda, “dedi. Bu ayakkabılar kırmızıya boyanmış ve Tanrı Bes, Tanrıça Taweret, bir çift kedi, bir dağ keçisi ve bir rozet resimleri ile oyulmuştu.

Galán, sandaletlerin büyüklüğüne ve dekorasyonuna bakıldığında, bir kadına ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Mısır’ın Orta Krallık zamanlarında (MÖ 2040 – MÖ 1782) Beni Hassan mezarlarında bulunan günlük yaşamın görüntülerine göre, bu sandeletler kadınlar tarafından spor ya da koreografik dans için kullanılıyor

Orhan TAŞDELEN

Görüntüleme Sistemi İle Hayvan Mumyalarının İçi Ayrıntılarıyla Görüntülendi

NASA Keşif Aracı, Mars Gezegenin’de Toz Hortumu Gördü