Mermer heykelin başı geçen ay, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı Konuralp adlı bir mahallede ikinci yüzyıl tiyatrosunun kalıntıları arasında bulundu.
Keşif, eski hükümdarın ölümünden yüzlerce yıl sonra popülaritesini gösteriyor. Uzmanlar, Türkiye’de ortaya çıkarılan Büyük İskender’in mermer heykelinin başının, ölümünden yüzlerce yıl sonra eski hükümdarın kalıcı popülaritesini gösterdiğini söylüyor.
Nesne, Düzce’de bir Roma dönemi tiyatrosunun üst katlarının kalıntıları arasında bulundu ve ikinci yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. Büyük İskender MÖ 323’te öldü, bu yüzden heykel ölümünden 400 yıldan fazla bir süre sonra yapılmış olabilir.

Düzce Belediyesi, Yunan tanrısı Apollon ve efsanevi canavar Medusa’nın başları da dahil olmak üzere diğer mermer heykellerin kalıntılarının da tiyatro kalıntılarında bulunduğunu yazdı.
Cambridge Üniversitesi’nde profesör ve “Büyük İskender: Yeni Bir Geçmişin Avı” nın yazarı tarihçi Paul Cartledge, İskender’in 32 yaşında Fırat nehri kıyısındaki Babil’de zamansız ölümünden çok sonra antik dünyada popüler bir figür olduğunu söyledi.
İskender’in kalıcı popülaritesinin bir nedeni, haleflerinin onu taklit etmeyi umdukları ideal bir hükümdar olarak tanıtmalarıydı. Yeni keşifte yer almayan Cartledge, “Onun tahtı ve dolayısıyla imparatorluğu için yarışanlar onun adını kullandı ve ‘O müthişti.’ dediler” diyor.
Daha sonraki yöneticilerin, hükümdarlıklarını meşrulaştırmanın bir yolu olarak İskender’in imajını içeren madeni paralar yapmasının da yaygınlaştığını söyledi.
Makedon kralı

Uzmanlar, mermer kafanın, aslan yelesi gibi görünmesi gereken bir saç modeli ve yukarı bakan gözler de dahil olmak üzere Büyük İskender heykelinden birçok ayırt edici özelliğe sahip olduğunu söylüyor.
Açıklamaya göre, mermer kafayı analiz ettikten sonra tarih uzmanları bunun İskender’in bir tasviri olduğunu belirlediler.
Düzce Belediyesi yetkilileri, heykelin üzerindeki belirgin saç stiline de dikkat çeken açıklamada, “Derin ve yukarı bakan gözlerle … ve dişlerini zar zor ortaya çıkaran hafif açık bir ağızla tasvir edilmiştir.” dedi. Tercüme edilen açıklamada, “Alnın ortasındaki, arkaya ve yanlara ayrılan iki tutam saç, bir aslan yelesi gibidir” dediler. “Bu tasvir, Büyük İskender’e özgü bir saç modeli.”
İskender, antik dünyanın en ünlü hükümdarlarından biriydi. MÖ 356’da doğdu, 336’da Yunanistan’ın kuzeyinde bir bölge olan Makedonya kralı oldu. Babası Makedonyalı II. Filip, Yunanistan’ı kendi yönetimi altında birleştirmeyi çoktan başarmıştı.
Yunanistan’da doğmamış olmasına rağmen, İskender Yunan kültürüne hayrandı ve güney ve doğuya askeri fetihler seferi başlatırken onu yaydı ve bu, MÖ 334 ile MÖ 331 yılları arasında bir dizi savaşta güçlü Pers imparatorluğu’nu yenilgisiyle sonuçlandı.
Güçlü imparatorluk

Büyük İskender MÖ 323’te öldü, ancak yüzlerce yıldır ve o dönemde bu bölgeyi yöneten Roma İmparatorluğu döneminde popüler bir figür olarak kaldı.
İskender’in imparatorluğu en parlak döneminde Yunanistan ve Mısır’dan Baktriya’ya, kabaca şimdiki Afganistan’a, oradan da şimdiki Pakistan’daki Pencap’a kadar uzanıyordu. Ancak ordusu daha ileri gitmeyi reddetti ve İskender birkaç yıl sonra öldüğü Babil’e döndü – muhtemelen bir hastalıktan, ancak muhtemelen çok fazla içmekten veya zehirlendiği için olduğunu söylüyor Cartledge.
Romalılar, yeni heykelin bulunduğu bölgedeki Bitinya krallığı da dahil olmak üzere antik dünyanın çoğunu fethettiklerinde, onlar da Büyük İskender’i ideal bir hükümdar olarak gördüler.
Nitekim Cartledge, İskender’in yüzünü tıraş etme alışkanlığının — geçmişteki yöneticilerin çoğunun yaptığı gibi sportif sakalların aksine – Roma imparatorlarını etkilediğini ve Romalıları tıraş etmeye yönlendirdiğini, çünkü bunun yöneticilerin yapması gereken doğru şey olduğu düşünüldüğünü söyledi. İskender bu alışkanlığı benimsemiş görünüyordu çünkü sakalsız tasvir edilen Yunan tanrısı Apollon gibi görünmek istiyordu.
Cartledge, aynı nedenle İskender’in birçok heykelinin gözlerini tanrılara doğru yukarı bakarken tasvir ettiğini ve yukarı bakan gözlerin Konuralp’te keşfedilen heykelin bir özelliği olduğunu söyledi.
Editörün notu: Bu hikayenin önceki bir versiyonu İskender’in “teknik olarak Yunan olmadığını söyledi.” Fakat Makedonya’da doğmuş olmasına rağmen, baba tarafı Yunanlıların soyundan geliyordu.
İlgili Makaleler
Büyük İskender 5 Liderlik Dersi
Büyük İskender Canlı Mı Gömüldü ?
Gülcan Gören