Fransa’da bir mağarada Neandertaller tarafından yapılmış en eski gravürler keşfedildi. Bu gravürler, Neandertallerin sanatsal yaşamları hakkında bilim insanlarına yeni ipuçları sunuyor.

Neandertallerin Sanat Mirası
Neandertaller, yaklaşık 40.000 yıl önce soyu tükenmiş olan Homo sapiens’in yakın akrabalarıdır. Avrupa ve Asya’da yaşamış olan Neandertaller, ilkel Homo sapiens atalarımızdan daha ilkel oldukları düşünülüyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, Neandertallerin aile bağları, beslenme alışkanlıkları ve sanatsal üretimleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkardı.
Neandertallerin sanat eserleri, mağara duvarlarına yaptıkları figüratif olmayan gravürler, çizikler ve işaretlerden oluşuyor. Bu sanat eserleri, Neandertallerin iletişim kurma, sembolik düşünme ve yaratıcılık gibi zihinsel yeteneklerine işaret ediyor. Ayrıca bu sanat eserleri, yazının ilk halleri olarak da kabul edilebilir.
Fransa’daki Keşif

Fransa’nın merkezinde bulunan La Roche-Cotard bölgesindeki bir mağarada yapılan kazılarda, Neandertaller tarafından yapılmış en eski gravürler keşfedildi. Bu gravürler, 57.000 yıl öncesine kadar uzanıyor ve bu da onları, bugüne kadar bilinen en eski Neandertal gravürleri haline getiriyor.
Fransız araştırma ekibi, mağara duvarındaki gravür ve çizikleri kemikten yivler ve tırnaklarla yapılmış olduğunu belirledi. Ekip, fotogrametri adı verilen bir yöntemle bu işaretlerin üç boyutlu modellerini oluşturdu ve diğer Neandertal ve Homo sapiens sanat eserleriyle karşılaştırdı. Ekip, bu sanat eserlerinin tasarlanmış ve kasıtlı şekilde yapılmış olduğunu söyledi.
Araştırma ekibi, bu sanat eserlerini Neandertallere atfetmesinin en büyük kanıtının ise mağara içerisinde oluşmuş toprak çökeltileri olduğunu ifade etti. Optik şekilde uyarılmış lüminesans tarihleme adı verilen bir yöntem kullanan ekip, toprak çökeltilerinin yaşını belirledi. Bu yöntem ile elde edilen verilere göre ekip, mağaranın yaklaşık 57.000 yıl önce; yani Homo sapiens’in Avrupa’ya yerleşmesinden yaklaşık 3.000 yıl önce tortuyla kapandığını tespit etti.
Ayrıca mağarada bulunan taş aletlerin de Mousterian adı verilen ve sadece Neandertallere özgü olan taş alet teknolojisiyle ilişkilendirildiği belirtildi.
Bilimsel Önemi
Fransa’daki bu keşif, Neandertallerin sanat eserleri hakkında bilim insanlarına yeni bilgiler sunuyor. Bu keşif, Neandertallerin atalarımızdan daha ilkel olduğu algısını da

akademide sarsıyor. Neandertallerin sanatsal yaşamları, kültürel mirasları ve zihinsel yetenekleri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.
Bu haber analiz dosyası, PLOS ONE dergisinde yayınlanan bir araştırmaya dayanmaktadır.