Bilim insanları, Şili müzesinde gizemli bir futbol topu büyüklüğündeki bir fosil olan ve uzun zamandır tam olarak ne olduğunu anlayabilecek birini bekleyen, Antarktika’da keşfettikleri bu nesneye “Şey” lakabını takmıştı.
Şimdi, yapılan analizler sonucunda , bu gizem dolu fosilin aslında 68 milyon yıl önce, muhtemelen bir tür soyu tükenmiş deniz yılanı veya kertenkeleye ait, bulunan en büyük yumuşak kabuklu yumurta olduğu ortaya konuldu.

Çarşamba günü yayınlanan makalede ki bulguların ışığında Nature dergisinin baş yazarı LucasLegendre“Keşif hakkında yaklaşık on yıldır süren spekülasyonların sona erdiğini ve bu bulgunun söz konusu çağda deniz canlılarının yaşamları hakkında düşünmeyi değiştirebileceğini” ifade etti.
Kendisi de Austin Teksas Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacısı olan Legendre, AFP’ye verdiği demeçte “İyi korunmuş, yumuşak kabuklu fosil yumurta bulmak çok nadirdir. Bu yeni yumurta şimdiye kadar keşfedilen en büyük yumuşak kabuklu yumurtadır.
Bu yumurtaların bu kadar büyük bir boyuta ulaşabileceğini bilmiyorduk, dev bir deniz sürüngeni tarafından atılan bu yumurta, bu hayvanların üreme stratejisine dair üreteceğimiz hipotezde bize benzersiz bir bakış açısı üretebilir.

Fosil, 2011 yılında Antarktika’da çalışan bir grup Şili’li bilim insanı tarafından keşfedildi. Buruşuk bir fırında patates gibi görünüyor. Ancak 30 santimetreye 7 santimetre ölçülen okkalı bir patates…
2018 yılında bir paleontoloğun, bunun bir yumurta olabileceği önermesinde bulunduğu ana kadar, ziyaret eden bilim insanları yıllarca nafile heveslerle ve hipotezlerle bu fosili inceledi.
Bir mamut bulgusu
Büyüklüğü ve görünüşü göz önüne alındığında bu, en belirgin hipotez değildi ve içinde doğrulayacak hiçbir iskelet yoktu.
Legendre “Fosil bölümlerinin analizi, yumuşak bir membrana benzer katmanlı bir yapı ve çok daha ince, sert bir dış katman olduğunu ortaya çıkardı ve yumuşak kabuklu olduğunu düşündürdü, aynı zamanda, yumurta kabuğunun, çevresindeki tortudan farklı olduğu ve aslında yaşayan bir doku olduğu kimyasal analizlerle de doğrulandı.”
Ancak bu bulgu, Madagaskar’da keşfedilmiş, nesli tükenmiş olan fil kuşu da dahil olmak üzere bu kadar büyük bir yumurta bırakan türler hakkında ki gizemleri çözüme kavuşturdu.
Araştırma ekibi bu yumurtanın bir dinozordan olmadığına * o zamanlar Antarktika’da yaşayan türlerin, çoğunlukla böyle oval ve yeterince büyük bir yumurta üretmek için çok küçük olduklarına*inanıyorlar.

Bunun yerine, bölgede yaygın olan bir tür sürüngen, muhtemelen mosasaurs olarak bilinen bir gruptan geldiğine inanıyorlar. Bu teoriyi güçlendiren şey, yumurtanın bebek mosasaurlarının ve plesiosaur adı verilen diğer deniz sürüngenlerinin iskeletlerinin bulunduğu bir bölgede bulunmasıydı.

Yumuşak kabuklu dinozor yumurtaları
Nature’da yayınlanan bir makalede, yumuşak kabuklu yumurta bırakanların sadece eski sürüngenler olmadığı, dinozorların da yumuşak kabuklu yumurta bıraktığı iddia edildi. Uzun yıllar boyunca uzmanlar, dinozorların sadece fosil kayıtlarında ki buluntulara dayanarak sert kabuklu yumurta bıraktığına inandılar.
İlginizi çekebilir: Dinozorlar Hala Yaşasaydı Neler Olurdu?
Fakat Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde paleontoloji küratörü Mark Norrel
“Moğolistan’daki bir grup fosilleşmiş embriyonik Protoceratops dinozorunun keşfi bu varsayımı tekrar gözden geçirmemize neden oldu” dedi.

Norrel : “Neden dinozor yumurtalarını sadece birkaç dinozor grubunda ve Mesozoyik zamana göre nispeten geç buluyoruz. Ve neden ceratopsian (otçul boynuzlu dinozor) dinozorlar, yumurtalarını koruyan Asya ve Kuzey Amerika’daki birçok yerde en yaygın hayvanlar olduğu halde hiç ceratopsian yumurta kabukları bulamadık?”
Bu soruya dair teorize ettiği cevap, erken dinozorların yok edilen ve fosilleştirilmemiş yumuşak kabuklu yumurtalar bırakmasıydı.
İlginizi çekebilir: Dinozorlar Hakkında Detaylı Bilgiler. Dinozorların Kısa Tarihi
Teoriyi test etmek için Norell ve bir ekip, fosil içindeki bazı Protoceratops iskeletleri ve görünüşte yeni doğan Mussaurus’un başka bir fosilindeki materyali analiz ettiler. Analiz sonucunda fosillerin yumuşak, kösele yumurta kabuklarıyla çevrili olduğunu gösteren kimyasal imzalar buldular.
Norell ve ekibi araştırmalarını “İlk dinozor yumurtası yumuşak kabukluydu” şeklinde sonuçlandırdı.
Orhan Taşdelen