Mısır’daki arkeologlar; geçen yıllarda, 2500 yıl önce gömülen, çok iyi korunmuş ve mühürlenmiş 59 tahta tabut bulduklarını açıkladılar. Basın açıklamasından önce ekip, çok süslü lahitlerden birini açtılar. Ekip; mumyalanmış kalıntıların açık renklerde, hiyeroglife benzer yazıtlar bulunduran kefenle sarıldığını ortaya çıkardı.
Bu çarpıcı buluş; Kahire’nin güneyinde, Antik Mısır’ın nekropolü ve UNESCO Dünya Mirası olan Sakkara’nın genişleyen mezarlarını gün yüzüne çıkardı.
Eski Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mostafa Waziri ‘’Bu keşif hakkında çok mutluyuz’’ dedi.
İlk 13 tabutun bulunmasının üstünden neredeyse 3 hafta geçti. Ve daha fazla tabut, kuyuların 12 metre derinliklerinde bulunmaya devam ediyor.
Turizm ve Antikalar Başkanı Khaled al-Anani, bilinmeyen sayıdaki diğer tabutların hala 4700 yıllık Zoser Piramidi’nin yanında gömülü olabileceğini söylüyor. Sözlerine ‘’ Bunu bir keşfin sonu değil, daha büyük bir keşfin başlangıcı olarak görüyorum.’’ diyerek devam etti.
Ayrıca başkan yaklaşık 2500 yıl önce mühürlenen bu tabutların, 6. ya da 7. yüzyıla denk gelen Eski Mısır döneminin sonlarına kadar eski olduklarını ekledi.
Sakkara’da son yıllarda yapılan kazı çalışmaları; mumyalanmış yılan, kuş, kutsal mısır böceği ve diğer hayvanları içeren arkeolojik gömüleri gün yüzüne çıkardı.
Büyük Keşif
Lotus çiçeğinin antik tanrısı olan Nefertem’i tasvir eden bronz bir figürü de içeren düzinelerce heykel de bu bölgede bulundu.
Genel sekreter Anani, ön hazırlık çalışmaları bu lahitlerin büyük ihtimalle rahiplere ve belirgin figürlerin 26. Antik Mısır Hanedanlığı halkına ait olduğunu belirttiğini söyledi. Ayrıca tüm tabutların yakın zamanda açılacak olan Giza Platosundaki Büyük Mısır Müzesine götürüleceğini söyledi.

Bu tabutlar; geçen senelerde Luksor kentinin güneyinde bulunan, 22. Hanedanlıktaki rahiplere verilen 32 adet mühürlenmiş lahitin sergilendiği odaya koyulacaklar. Birkaç kez ertelenen Büyük Mısır Müzesi’nin açılışından sonra sergilenecek.
Müze, Mısır tarihinin farklı zamanlarına kadar yayılan, hanedanlık öncesinden Greko-Romen zamanlarına kadar binlerce arkeolojik esere ev sahipliği yapacak.

Ömer Aydoğan