Orman işçileri İskoçya’nın güneyindeki ağaçları budarken köklerin ve eğrelti otlarının arasında garip bir şeyle karşılaştılar: Demir bir kapı. İşçilerin kazara II. Dünya savaşına ait olan ve Büyük Britanya’nın askeri güçlerine ev sahipliği yapması için inşa edilen en korunaklı sığınaklardan birini buldukları ortaya çıktı. Kayıp sığınak, kısa sürede ülkede gündem oldu.
Yardımcı birimler olarak bilinen, (Churchill’in gizli askeri ordusu da denir.) güç Nazi işgali sırasında ülkeyi korumakla görevli gönüllü birliklerden oluşuyordu. (Tıpkı Britanya iç kuvvetleri gibi) Yardımcı timler gizlenmiş birer savaş tugaylarıydı. 8 kişiden oluşan her bir birlik operasyonlarını kırsal alana gömülü yüzlerce küçük beton başlıklı sığınaklara dayandırırdı. Bu sığınaklar o kadar iyi korunan sırlardı ki günümüzde hâlâ birçoğu keşfedilmemiş durumda.

DC ArcheologyGroup’un haberine göre, orman işçileri geçen yaz Edinburgh’un güneyindeki ağaçlık kırsal kesimde 1,3 metre derinliğe gömülü sığınağı buldular. Teneke çatılı ve tuğla duvarlı sığınak yaklaşık 23 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde beton bir sardalya kutusu gibiydi ve aylarca ya da yıllarca 7 civarı askeri barındırmıştı. Arkeologlar sığınakta bir zamanlar askerin yatağı olabilecek bir takım tahta parçaları ve içinde yemeğinin olduğunu düşündükleri boş bir teneke buldular.
‘’ Kayıtlardan bu sığınağı yaklaşık 7 kişinin kullanıldığını ve o zamanlar tabancalar, hafif makinalı tüfekler ve patlayıcılarla silahlandıklarını biliyoruz.’’ Arkeolog Matt Ritchie

Bu adamlar; Nazi işgali sırasında düşmanın ilerlemesini sabote etmek için gizli denslerinden çıkan özerk birer gerilla gücü olarak hareket ederlerdi.
‘’Scallyways’’ lakaplı birlik üyeleri pusu, suikast, yıkım, ve saldırı geldiğinde intihar edebilme eğitimi almışlardı. Ingiliz direniş tarihçisi MalcolmAtkin’e göre herhangi bir Scallywags’in ortalama yaşam süresi yalnızca iki haftaydı. Savaşarak ölmeleri beklenirdi ve eğer yakalanmaları olası görünüyorsa kendilerini ve silah arkadaşlarını mermi ve bombalarla öldürmeleri emredilmişti.
Winston Churchill, 1940 yılında yardımcı birlikleri konuşlandırdı, ancak, neyse ki gerilla eğitimlerini hiç iç cephede kullanmak zorunda kalmadılar. BBC’ye göre nihayetinde savaşın seyri değiştikçe D-day işgali sırasında özel kuvvetler olarak yeniden konuşlanıdırıldılar.
Arkeologlar yeni keşfedilen sığınağı incelemeye devam ederken alan halka kapalı tutuluyor. Çünkü gerçek Scallywags ruhunda sığınakların yeri asla açıklanmaz.