Koronavirüs yüzeylerde ne kadar kalır. Bu yüzeyler nasıl dezenfekte edilir? “Evdeki çamaşır suyunu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırmayın.” diyor CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi).
Dünyada koronavirüs hızla yayılmaya devam ettikçe, raflarda temizlik malzemesi kalmıyor ve insanlar dokundukları her yüzey hakkında oldukça endişeli.
Peki, koronavirüs yüzeylerde ne kadar kalabilir? Kısa cevap, bilmiyoruz. Yeni bir analiz; virüsün havada 3 saate kadar, bakır üzerinde 4 saate kadar, karton üzerinde 24 saate kadar ve plastik üzerinde 72 saate kadar durabileceğini, paslanmaz çelik üzerinde ise varlığını koruyabileceğini buldu.

TheJournal of HospitalInfectio’da Şubat ayında yayınlanan başka bir çalışma, vücut dışında ne kadar yaşayabilecekleri hakkında iyi bir fikir edinmek için yeni koronavirüs dışındaki diğer koronavirüsler hakkında yayınlanmış birkaç düzine makaleyi analiz etti.
Bu yeni koronavirüsün, diğer koronavirüslere benzeme durumunda metal, cam, plastik gibi yüzeylerde 9 güne kadar durabileceği sonucuna vardılar. (Karşılaştıracak olursak, grip virüsleri bir yüzeyde en fazla 48 saat canlı kalabilir.) Ancak bazıları 30 santigrat derecenin üzeri sıcaklıklarda aktif kalamaz. Ayrıca, bu koronavirüslerin ev dezenfektanlarıyla etkili bir şekilde temizlenebileceği sonucuna da vardılar.
CDC’ye göre; sulandırılmış ev tipi çamaşır suyu çözeltileri ve %70 alkol içen alkollü çözeltiler koronavirüse karşı yüzeylerin dezenfekte edilmesinde etkilidir. Çamaşır suyu çözeltisi, 1 litre su başına 4 çay kaşığı çamaşır suyu karıştırılarak hazırlanabilir.
Ve CDC, “Evdeki çamaşır suyunu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırmayın.” dedi. Yayınlanan rapora göre, yaygın temizleyicileri birbiri ile karıştırmak zehirli dumanlar oluşturabilir. Örneğin; çamaşır suyu asidik bir çözelti ile karıştırıldığında, kimyasal bir reaksiyon gözlerin, boğazın ve burnun tahriş olmasına neden olabilecek klor gazı üretir. Rapora göre, yüksek konsantrasyonlarda, bu gaz solunum zorluklarına ve akciğerlerde sıvıya neden olabilir ve çok yüksek konsantrasyonlarda ölüme yol açabilir.
Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ / Live Science