Kuzey İspanya’da bulunan 1.4 milyon yıllık kemikler, insan tarihini yeniden yazabilir.
1,4 milyon yıl öncesine ait bulunun yüz kemikleri, Avrupa kıtasında şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski insan fosilleridir. Bilim adamlarına göre, bildiğimiz insan tarih öncesi evrimini değiştirebilir.

İspanya’nın kuzeyindeki Burgos’taki İnsan Evrimi Müzesi genel koordinatörü arkeolog Aurora Martin, yaptığı açıklamada, “Bulunan parçaların hangi ilk insan türüne ait olduğunu henüz bilmiyoruz” dedi.
Burgos yakınlarındaki Sierra de Atapuerca kazı sahasının mağaralarında Haziran ayı sonunda bulunan kemikler, “insanın evrim tarihini yeniden yazmaya yardımcı olacak bir buluntu” olduğunu da sözlerine ekledi.
“1994 yılına kadar Avrupa’da 500.000 yıl öncesine kadar eski bir insan türü olmadığı biliniyordu. Şimdi ise 1.4 milyon yıl öncesinden bahsediyoruz. Yani Avrupa’da insanın evrimini 1 milyon yıl geriye ittik.” diye açıkladı.
“2022 yazında gün yüzüne çıkarılan bir insan türünün yüz parçaları olan yeni buluş 1.4 milyon yıl öncesine ait. Bu bize yeni kapılar açıyor ve birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Şimdi bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız. Ama detaylı incelememeden, şu anda cevap veremeyiz” dedi.
Atapuerca kazı bölgesi, 19. yüzyılın sonunda demiryolu çalışmaları sırasında keşfedildi ve ilk kazılar 1976’da başladı.
Avrupa kıtasında daha önce bulunan en eski insan fosilleri, bölgede 2007 yılında gün yüzüne çıkarıldı ve 1,2 milyon yıl öncesine ait.
Dünya Mirası Alanı olan Atapuerca’da ortaya çıkarılan Antik Taş Devri insan ve hayvan fosilleri, şu anda Burgos’taki İnsan Evrimi Müzesi’nde sergileniyor.