Koronavirüsten hayatını kaybetmiş hastaların otopsi sonuçları, koronavirüsün sadece akciğerleri etkileyen bir hastalık olmadığını ortaya koydu. New York Üniversitesi’nden bir patologun geçtiğimiz günlerde CNN’de aktardıklarına göre, hayatını kaybeden hastaların neredeyse bütün organlarında kan pıhtısına rastlandı.
New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi patoloji departmanı başkanı Amy Rapkiewicz, elde edilen yeni bulguları geçtiğimiz ay The Lancet EClinicalMedicine dergisinde yayınlanan makalesinde “çarpıcı” olarak nitelendirdi.
Bu virus ilk keşfedildiğinde doktorlar COVID-19’un zatüre gibi bir solunum yolu hastalığı olduğunu düşündüler. Fakat bundan sonra virüsün organlarda kan pıhtılaşmasına neden olabileceği anlaşıldı.
Bu pıhtılaşma, felç, böbrek yetmezliği, bağışık sistemi komplikasyonları ve kalp kası iltihabı (miyokardit) gibi çok daha ciddi tıbbi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
İlginizi çekebilir: Bağışıklık Sistemini Anında Arttıracak 15 Önemli Takviye
Doktorlar öncesinde bu aşırı kan pıhtılaşmasının geniş kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte, beyinde ve deride oluşabileceği hakkında bilgilendirmeler yapmışlardı. Fakat yapılan bu yeni çalışmada, kan pıhtılarının daha dar kan damarlarını da etkileyebileceği belirtiliyor.
CNN’de çalışan Erin Burnett’e aktarılan şekliyle araştırmacılar şöyle söylüyor:
“Bu sonuçlar çok çarpıcı çünkü biz bunu akciğerlerde beklerken otopside incelediğimiz diğer organlarda da neredeyse her organda pıhtı oluşumu gözlemledik”

Rapkiewicx’e göre, otopside bir diğer göze çarpan unsur, genelde kemik ve akciğerler dışında görülmeyen ve dolaşım sağlamayan megakaryosit denilen büyük kemik iliği hücrelerine rastlanması oldu.
“Kalpte, böbreklerde, karaciğerde ve diğer organlarda megakaryositlere rastladık. Altını çizmemiz gereken diğer nokta ise, megakaryositler kalpte pıhtı hücreleri denen ve kan pıhtılaşmasında görev alan yapıları üretmekle yakından alakalılar”
CNN’in haberine göre, araştırmacılar büyük kemik iliği hücreleri ve dar kan damarlarındaki pıhtılaşma arasındaki bağlantıyı koronavirüs bağlamında tanımlamayı planlıyorlar.
Bu makale Business Insider’da yayınlanmıştır.
DENİZ ÖZDEMİR