Kafatasındaki korkunç bir yara ile 1000 yaşındaki Viking s∂vaşçısı kadının yüzü yüz rekonstrüksiyon teknolojisi ile ortaya çıktı. “Vikings” dizisinin sıkı takipçilerinin bildiği üzere shielmaiden[1] s∂vaşçılarını büyük bir hayranlıkla izliyoruz. Bununla birlikte günümüz dünyası, kadınların erkeklerle birlikte s∂vaştığını isteksiz bir şekilde kabul ediyor. Bu nedenle bilim insanları Vikingli kadın s∂vaşçıların gerçek olduğunu söylemekle kalmadılar, böyle bir s∂vaşçının yüzünü de ortaya çıkardılar.
“Vikings” dizisinde Lagertha ve Earl ismindeki kadın s∂vaşçılar oldukça popülerdir. S∂vaştaki yetenekleri, efsanevi Viking kralı olan Ragnar Lothbrok’u da etkilemiştir.

Lagertha’nın öyküsü, M.Ö. 13. Yüzyıl dönemlerini anlatan Danimarka tarihçisi SaxoGrammaticus tarafından kaleme alınan “Gesta Danorum” adlı kitapta anlatılıyor. Hikâyesi Norveç’te Hálogaland bölgesine ait bir tür yerel tanrı olan efsanevi İskandinav tanrıçası Thorgerd’den ilham alınmış olabilir.
MS 10. yüzyılda Norveç’in Gudbrandsdal kentinde Thorgerd’e bir tapınak da tahsis edilmiştir.
Saxo, Lagertha’yı şöyle tanımlar:
“… Bir kız çocuğu olmasına rağmen bir adamın cesaretini taşıyan ve saçları omuzlarında olan en cesurların arasında s∂vaşan yetenekli bir kadın s∂vaşçı.”
Şimdi ise Lagertha ve shieldmaiden hayranlarının seveceği bir şey var: National Geographic’ten kadın s∂vaşçıların hikâyesinin bir efsaneden çok daha fazlası olduğunu doğrulamak üzere yeni bir belgesel.
Viking s∂vaşçısı bir kadının yüzü
“Viking Warrior Women” adlı belgesel, 3 Aralık 2019’da yayınlanacak. Gösteri, antik insan kalıntılarında uzman olan arkeolog Ella Al-Shamahi ile işbirliği halinde olacak. İngiliz bilim insanlarıyla birlikte Al Shamahi, Viking s∂vaşçısı bir kadının yüzünü son yüz rekonstrüksiyon teknolojisi ile hayata geçirdi. İskeleti, Norveç’in Solør kentinde bir Viking mezarlığında bulundu ve şimdi Oslo Kültür Tarihi Müzesi’nde saklanıyor.
Al-Shamahi, “Çok heyecanlıyım, çünkü bu 1000 yıldır görülmemiş bir yüz… Bir anda gerçek oldu” dedi. Uzmanlar bunun “s∂vaşta yaralanmış Vikingli bir kadına dair ilk kanıt” olabileceğini söylüyor.
TheGuardian gazetesine Göre: Arkeolog Ella Al-Shamahi: “Arkeolojik kalıntılar kadın olarak tanımlanmış, ancak mezarlık alanında kadın olduğu için s∂vaşçı mezarı sayılmamıştı.” Dedi. “Bilim insanları s∂vaşçı kadın mezarlarında sadece ok, kılıç, mızrak, balta gibi s∂vaş aletleri değil bununla birlikte bu s∂vaş aletleriyle alınan darbeleri de kalıntılarda tespit ettiler. Mezarda bir kalkanın üzerinde uzanan kafatası kemiğinde ciddi şekilde zarar verildiği belli olacak kadar bir çukur bulundu.”

Araştırmacılar, yüz rekonstrüksiyonunun oldukça doğru sonuçlar verdiğini söylüyorlar.
Dt. Caroline Erolin, “Ortaya çıkan yeniden yapılanma hiçbir zaman yüzde 100 kesin değildir, ancak gerçek hayatta onları daha iyi tanıyabilmek için yeterli bir sonuç.” dedi.
Al-Shamahi, kadın s∂vaşçıların at sırtında ok kullanabileceklerini ve s∂vaşta erkeklerle çarpışabilecek seviyede olduğunu belirtti. Dolayısıyla akademisyenler ve diğer araştırmacıların kadın s∂vaşçılara olan gönülsüz inançlarına karşı Vikingli kadın s∂vaşçılar, dönemlerinin saygı duyulan gerçek kahramanları olduğunu destekleyen çok önemli kanıtlarımız var.
[1]Shieldmaiden, iskandinav mitolojisinde s∂vaşçı olarak yaşamayı seçen kadın.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Vikingler Nereye Gittiler, Viking Çağı Nasıl Gelişti?
- Norveç’te, Vikinglilere Ait Nadir Bir Gemi Gömüsü Keşfedildi
- İsveç’te Bulunan Nadir Tekne Mezarında Bir Adam, Bir At Ve Bir Köpek
- Araştırmalar Viking nüfusunun yarısının göçmen olduğunu ortaya koyuyor
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK
Çok iyi bir makale teşekkür ederim.