66 Milyon yıl önce, 81 kilometre uzunluğundaki dev bir asteroid bugün Mexica sınırlarında bulunan Chicxulub’a çarptı ve Dünya’daki yaşamın %75’ini yok etti.
Chicxulub ’da yapılan itinalı sondaj çalışmalarıyla orada bulunan kraterlerin 500-1300 metre aşağısına inilerek oradan alınan örneklerle çarpış gününde neler yaşandığı öğrenildi.
İlgili: Dinozorlar Hakkında Detaylı Bilgiler. Dinozorların Kısa Tarihi

Erimiş kaya ve kömürlerle sülfürün yokluğu belli olaylarlara işaret ediyor. Texas Üniversitesi’nden jeolog SeanGulick’e göre bulunan veriler bize bir görgü tanığının bakış açısını sağlıyor.
Asteroidin çarpışı yüzlerce metre uzunluğunda bir tsunamiye sebep olarak derinlerdeki taş ve kayaları bir günde normalde bulundukları seviyeden yaklaşık 130 metre yukarıya fırlattı. Darbenin etkileriyse saatler ve günlerde korundu.
İlgili: Dinozorlarla İnsanlar Birlikte Yaşadı Mı?
Asteroid çarpışının ilk etkisi bölgeyi cehennem gibi ısıtmaktı. Ardından tüm gezegen tamamen dondu ve bu olayla Kretase-Paleojen türlerinin yok oluşu gerçekleşti ve Kretasedönemi kapanmış oldu. Bu dönemde kanatsız dinozorlar yaşamlarını yitirdi. Böylece tüm dinozorlar olmasa da çoğu dinozor hayatını kaybetmiş oldu.
Erimiş kayalardan anladığımıza göre asteroid 10 milyon atom bombası gücünde vurdu. Kilometrelerce uzunluğunda orman yangınları başlattı. Oluşturduğu tsunaminin boyu bugünkü Ilinois eyaletine kadar uzanıyordu.

Ardından tsunami dalgaları geri çekildi ve beraberinde yanmış ormanlardan gelen yanık maddeleri ve petrolde bulunan mantarları taze kratere getirdi.
Bunların dahi ekosisteme çok büyük ama bilim insanları çevreye asıl etkisi olan şeyin orada ‘bulamadıkları’ şey olduğunu düşünüyor.
Bölgede hiç sülfür içerikli mineral bulunamadı
Bölgede hiç sülfür içerikli mineral bulunamadı. Bu da demek oluyor ki bölgedeki sülfür çarpmanın etkisiyle buharlaşarak sülfat içerikli gazları atmosfere sürükledi. Buradaki moleküller Güneş ışığının Dünya’ya ulaşmasını engelledi ve zamanla yeryüzünün sıcaklığı azaldı.
Araştırmacıların hesaplarına göre 325 milyon metre ton sülfür buharlaşarak atmosfere dağıldı. Bu miktar 1883 ’te Krakatoa yanardağı patladığında atmosfere dağılan miktarın 4 katı. 1883’teki patlamadan sonra atmosferin soğuması 5 yıl sürmüştü.
Bilim insanlarına göre bu sülfür, volkanik patlamanın da etkisini kuvvetlendirmesiyle, bölgedeki ölümlerin asıl sebebi oldu.
Jeolog Gulick bölgedeki canlıların soylarının tükenmesinin sebebinin atmosferik etkiler olduğunu belirtti.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- 2015 yılında Bilim insanları 5 Yıl İçinde Dinozorları Geri Getirebileceklerini İddia Etmişti. “Zaman dolmak üzere!”
- Biyoçeşitliliğin Dinozorları Öldüren Etkiden Kurtulması 10 Milyon Yıl Aldı
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ