Güney kutup bölgesine kadar uzanan eski bir göl yatağında 118 milyon yıllık fosilleşmiş tüylü dinozor kalıntıları bulundu. Tüylü dinozor fosillerine dünya genelinde az rastlanır. Özellikle Güney Yarımküre’deki örnekleri çok nadirdir ve üzerlerinde tek tük tüyler bulunur.
Uluslar arası bir bilim ekibi, Avustralya’da bulunan bu tip 10 fosil tüyünü analiz etti. Analiz,beklenmedik bir şekilde tüylerin çeşitlilik gösterdiğini ortaya çıkardı. Analize göre inceledikleri tüyler; etobur dinozorların saç benzeri püsküllü proto-tüylerinden, yumuşak vücut tüylerinden ve ilkel kuşların kanat tüylerinden oluşuyordu.

Benzersiz olarak, Avustralya’dan gelen fosil tüylerinin tümü, Dinozorlar Çağı’nda Güney Kutbu’na yakın sığ bir gölün dibinde biriken ince çamurlu tortularla kaplanmıştı.
Fosil tüyleri
Araştırmanın önde gelen yazarlarından İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden Dr. Benjamin Kear
“Kutuplara yakın bölgelerde daha önceden dinozor iskeletleri hatta ilkel kuşların kırılgan kemikleri bulunmuştu. Fakat bu güne kadar dinozorların onları soğuktan koruyan tüylerinin olduğuna dair kesin kalıntılara rastlanmamıştı” dedi.
“Bu Avustralyalı fosil tüyleri bu nedenle oldukça önemlidir, çünkü her yıl aylarca kutup karanlığıyla mevsimsel olarak çok soğuk bir ortamda yaşayan dinozorlardan ve küçük kuşlardan geliyorlar.” diye ekledi.
Fosil tüyler, Avustralya’nın Victoria eyaletindeki Melbourne kentinin 145 km güneydoğusunda bulunan Koonwarra Balık Yatakları Jeolojik Rezervinde keşfedildi. Bir dizi ileri mikroskobik ve spektroskopik teknik, Koonwarra fosil dinozorunun ve kuş tüylerinin anatomisini ve korunmasını belirlemek için kullanıldı.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Martin Kundrat dinozorların proto-tüylerinin yalıtım için kullanılmış olabileceğini söyledi.
Koonwarra’da bulunan fosil tüylerinin birçoğunda olası melanozomların (renkli pigmentler içeren hücresel yapılar) mikroskobik kalıntıları da tespit edildi. Bu kalıntılar, kutup dinozorlarının ve kuşlarının kendine has desenleri olduğunu ortaya çıkarabilir. Melonozomların yoğunluğu renklerinin koyu olduğunu gösteriyor.
Koonwarra’da bulunan fosil tüyleri, kutup bölgesindeki dinozorların dış görünüşünün nasıl olduğuna dair ilk bulguları ve ilkel kuşlar ile dinozorların küresel dağılımını ortaya koyuyor. Koonwarra’da bulunan fosil tüylerinin bir kısmı, Avustralya’daki Melbourne Müzesi’nde sergileniyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Derisi ve iç organlarından bazıları tamamen korunmuş “ dinozor mumyası ”
Dinozorlar Hakkında Detaylı Bilgiler. Dinozorların Kısa Tarihi
Dinozorları Yok Eden Asteroid Felaketinin Detayları Ortaya Çıktı
Çeviri: Zehra Aydın