2019’un sonlarına doğru bilim insanları Mısır da yeni keşiflere imza attılar. Bu yeni bulgular eski bulguların da gizeminin çözülmesine olanak sağladı. Tuhaf hiyerogliflerden, mısır ekmeğine, şu altı tapınaklarına kadar,son bulgularla Mısır biliminin yeniliklerini keşfedebilirsiniz.
ilgil: Antik Mısır Hakkında Tüm Detaylar> Eski Mısır ‘da Hayat
10 İnanılmaz Yeni Antik Mısır Keşfi
1. Genç ve Piramit – Meidum Piramit’i

Beni Suef bölgesinde, ‘Meidum Piramit’i olarak adlandırılan bir bina bulunmaktadır. Bu bina başlangıçta bir basamak anıtıydı.
Ancak daha sonra yapı gerçek bir piramit haline gelecek şekilde düzeltildi. Meidum’un neden bu şekilde değiştirildiğini ise kimse bilmiyor. 2019 yılında site itibarını kurtarmak için bir mezar eklemesi yaptı.
4.600 yıllık piramidin yanında kazılmış olan türbede genç bir kız vardı.Genç kız bilinmeyen sebeplerden öldüğünde, yaklaşık 13 yaşındaydı. Ölümünün zamanı belli değildi ama genç kız kesinlikle eski bir Mısırlıydı.
Vücudu çömelme pozisyonunda düzenlenmişti ve bakıldığında bir mezarı olmadığı görülüyordu.
Araştırma da bir mezarlık ve bir çift sığır kafatası bulgusu ortaya çıktı. Büyük olasılıkla bir cenaze töreniydiama sığır kafaları, isimsiz bir kız da dahil olmak üzere mezar herhangi bir cenaze törenine bağlanamadı.
2. Bir Okul Çocuğunun Dersi
2019’da, İngiliz Kütüphanesi, yeni bir eseri ortaya çıkardı. Bu eseri halk en son 1970 ‘lerde gördü ama sergiyi izleyen ziyaretçiler eserin oldukça modern göründüğünü düşündü.
Tabletin ilk birkaç satırı boyunca, bir çocuğun karalama notları, yetişkin bir el tarafından kopyalamış gibi görünüyordu.
Bu tablet 1800 yıllıktı ve pek de modern sayılmazdı.
Mısırlı öğrenciden, Yunan bilginlerin kullandığı iki mektubun kopyalanması istenmişti. Öğrenci sadece mektupları kopyalamakla kalmamış, aynı zamanda düşüncelerini de geliştirmişti.
Mektupları yazan yetişkinin yazıları onu kötü arkadaşlara karşı uyarı niteliğindeydi ve bilgeliğin yalnızca bilge adamlarda aranması gerektiği konusunda uyarıyordu. Mısırlılar arasındaki eğitim, yüksek statülü ailelerin oğlanlarına ayrıldığı bilindiği için, çocuk muhtemelen erkekti.
Bu aynı zamanda Mısırlı bir çocuğun neden Yunanca’yı tablet haline getirdiğini de açıklıyordu. Roma bu süre zarfında ülkesini yönetti ve Roma dünyasındaki tüm eğitimli insanların Yunanca ve Latince bilmeleri bekleniyordu.
3. Saygıdeğer Bir Kadın ve Onun Evcil Hayvanı
2019 ‘daki bir başka keşif, bir kadının mezarıydı. Arkeologlar, Saqqara’nın keşif bölgesinde bir yer altı mezarlığı keşfettiler, ve etrafını kazıp mezarlığı gün yüzüne çıkardılar.
Mezarla ilgili araştırmalar yapıldığında mezarda bulunan kadının 2000 yıl önce öldüğünü tespit ettiler. Sonrasında orada gömülü olan kadının Mısırlı olmadığı anlaşıldı..
Kadının adı Demetria idi. Yunanca yazıtlardan kadının yakın akrabaları bulundu ve kadının üst statüden değerli bir kadın olduğu sonucuna varıldı. Mezarın içindeki oymacılık, üzüm tutarken onu güzel bir elbiseyle tasvir ediyordu.
Bir evcil hayvan olan, ancak bilinen herhangi bir hayvan olarak açıkça tanımlanmayan bir hayvan, elbisesinde pençeleriyle Demetria’ya bakmaktaydı.
4. Kuş Mumyalarının Gizemi
Mısırlılar, kiliselere yapılan bağışları mumya olarak verirdi. Her gün vatandaşlar yerel bayilerine giderler ve küçük bir hayvan veya kuş alırlardı. Gerçekte, kuşlar o kadar popülerdi ki, Mısır bilimciler milyonlarca korunmuş kuş topladılar. Hatta bazılarının kendi küçük tabutları bile vardı.
Bununla birlikte, sargılı kuşların sayıca artması arz sorusunu gündeme getirmiştir. En yaygın kullanılan tür Afrika’nın kutsal ibisleriydi, ancak Mısırlılar hepsini nereden aldığı bir soru işareti olmuştu?
Bilim insanlarının düşüncesine göre, bizim tavuk çiftliklerimiz olduğu gibi Mısırlıların da ibis çiftliklerinin olduğu fikriydi. Bu mumyalanmış ibiseslerin vahşi doğadaki diğer kuşları yakalamak için kullanıldıkları da düşünülmektedir.
5. Tadı Mısır Ekmeği Gibi Olan Şey
Seamus Blackley, Xbox’ın yaratıcılarından biri olarak bilinir. Çok az insan onunamatör Mısır bilimci ve fırıncı olduğunu bilir. Bu iki hobi son zamanlarda eski bir tadı kurtarmaya itti. Blackley, Mısır ekmeği yemek istedi ve biraz yapmak için yola çıktı. Tek sorun, eski zamanlarda kullanılan mayaya ihtiyaç duymasıydı.
Blackley,4.500 yıllık bir fırıncı eldiveninden mayayı elde etmeyi başardı. Bilim adamları laboratuvarlarında mayayı yeniden almaları için Blackley’e yardım etti ve bir miktar eve taşımasına izin verildi.
Blackley örneği bir hafta boyunca tazeledi, Bunun için zeytinyağı, öğütülmüş arpa ve einkorn(Siyez) adı verilen buğday ile besledi. Sonunda, ekşi somun ekmek yapımında kullanılana benzer bir maya vardı. Bir sonraki adım, mayayı otantik malzemelerle karıştırmaktı.
Blackley, einkorn, arpa ve kamut gibi eski taneleri kullandı. Pişirken, kokunun daha önce aynı tahıllardan ve modern mayadan yaptığı diğer ekmeklerden daha tatlı olduğunu fark etti. Piştiğinde “hafif ve gözenekli” ve “aroma ve lezzetin inanılmaz” olduğunu belirtti.
6. Rahip Tabutu
2019’da Mısırlı yetkililer gazetecileri bir konferansa davet etti. Toplantıda, muhteşem bir keşif ortaya çıkardılar – 30 bozulmamış tabut. Tabutlar 3.000 yıl önce hazırlanmış ve boyanmıştı.
Süslemeler hala duruyordu, desenleri ve renkleri bozulmamıştı. Tabutlar, Luksor yakınlarındaki El Assasif adlı bir nekropolden gelmişti.
Ahşap tabutların kalitesi ve kimlikleri hakkındaki ipuçları, cesetlerin bazılarının rahip olduğunu düşündürdü. Bu nedenle, keşif kısa süre içinde “rahiplerin tabutu” olarak anıldı. Mumyalar, bandajlar bozulmadan iyi korunmuş gibi görünüyordu.
Bulunanların hepsinde 2 çocuk, 5 kadın ve 23 erkek vardı. Daha önce araştırılmadıkları için, bu durum araştırmacıların tam olarak kim olduklarını ve neden birlikte gömüldüklerini bulmalarına yardımcı olabilir.
İlgili makale: Mısır’da çok iyi korunmuş ve üzerine işlenmiş motiflerin hâlâ canlı renklerini koruduğu 20 tabut bulundu
7. Kayıp Tapınağın Parçaları
Dalgıçlar yaklaşık yirmi yıldır Heracleion’ukeşfetmeye devam ediyorlar. Bu eski Mısır şehri yoğun bir limandı, ancak bir nedenle su altında kaybolmuştu. Kalıntılar, Akdeniz’in 45 metre (148 feet) altında yeniden keşfedildi. Birkaç eser ve bina keşiften sonra kataloglanmış ancak 2019’da uluslararası bir ekip, çok büyük boyutlardaki taş sütunları bulmuştu.
Anıtsal parçalar muhtemelen Amun Garp adlı şehrin ana tapınağına aitti. Tarama ekipmanı, keşfin kolayca yapılmasını mümkün kıldı, tonlarca silt ve balıkla kürek çekmeye gerek kalmadan görüntüleri bilim adamlarına gönderdi.
Bonus olarak, taramalar daha küçük bir Yunan tapınağı ve mücevherler, madeni paralarla doldurulmuş gemi enkazları da bulundu. “Mısır’ın Atlantisi” denilen batık şehir, sekizinci yüzyılda inşa edilmişti.
Zaten muhteşem olan mimariye, hazineler ve devasa heykeller eklendi. Herakleion’un yaklaşık yüzde 95’i keşfedilmeden kaldığından, bu şehirden daha fazla keşif bekleniyor.
8. Dövmeli Yedi Kadın
Yaklaşık 3000 yıl önce sanatçılar Krallar Vadisi nekropolünün yakınında yaşıyordu. Görevleri kraliyet mezarlarını duvar resimleriyle güzelleştirmekti. Boş zamanlarında ortaya çıkardıkları eserler, 2014 yılına kadar gizli kaldı. Deir el-Medina’dan bir kadın mumyaya birkaç dövme yapılmıştı.
Bol sayıları ve kutsal teması nedeniyle, kadın bir rahibe olarak düşünüldü. Zaman geçtikçe Deir el-Dina’da çok fazla korunan ve süslemeli altı kadın daha ortaya çıkarıldı. 2019’da araştırmacılar bulgularını yayınladılar ve eski Mısır dövmeleri hakkında bildiklerimizi değiştirdiler.
Geçmişte yaşayan bilim düşünürleri, Mısır dövmelerinin yüksek bir makamı gösteren nadir bir işaret olduğunu düşünmüştü.
Ancak Deir el-Medina kadınları, mürekkeplerin insanlar arasında düşündüğümüzden daha yaygın olduğunu gösterdi. Dini bir rol oynamasına rağmen, dövmelerin kişisel ve kamusal kimliklerine kalıcı bir şekilde eklemek gibi modern bir amacı vardı.
9. Nadir Aslan Mumyalar
Eski Mısırlılar için aslan en güçlü semboller arasındaydı ancak henüz sadece bir tane mumyalanmış aslan bulunmuştu. Büyük kediler bugün Mısır’ın bir parçası değilse de, geçmişte ise Nil’in etrafında birkaç büyük aslan sürüsü vardı.
Kraliyet ailesi bile onları evcil hayvan olarak saklıyordu. Peki cesetler neredeydi? Yüzyıllar boyunca ve milyonlarca kez mumya içinkazı yapılmasına rağmen, gizem sürdü. Klasik yazarlara göre,mumyalama, büyük kedileri mumyalayan Mısırlıları tanımladığından, tek bir aslandan fazlası olduğu düşünülüyordu.
2019 yılında bir değişiklik oldu. Saqqara’da yapılan bir kazıda yerli kedi heykelleri, kobralar ve timsah mumyaları vardı. Sonra yeraltı mezarlarında beş tane kedi şeklinde mumya bulundu. Ekibin araştırmaları sonucunda, aslan yavruları oldukları ortaya çıktı.
Ekibe göre antik mumya yavruları sekiz aylıkken ölmüştü.Keşiflerinin, elit semboller olmasına rağmen neden bu kadar az aslanın mumyalandığını açıklığa kavuşturacağı düşünülüyor.
10. Anlamsız Hiyeroglifler
Mısır mezarları incelendiğinde kullanılan modellerin çok az olduğu görülür. Bu mezarlar önce zamana yenik düşmüştü ama sonra yeniden keşfedildi.
İlgili: Mısır’da, Üzerinde Anlamsız Hiyeroglifler Olan Ürkütücü Bir Mezar Bulundu
Elit bireyler kendilerini tanımlamak için bir sürü gösterişli eşyayla birlikte gömülürler. Yazıtlar ve duvar resimleri hayatlarının bir filmini anlatmak için çizilmiştir. 2019’da yetkililer, buna benzeyen bir mezar ortaya çıktığını ilan etti.
Bir yıl önce, arkeologlar Saqqara’da 2000 yıl öncesinden mezarlar buldular. Mütevazı tabutlardan biri kötü bir şekilde çürümüştü, ancak merak uyandıran detaylar kaybolmamıştı. Kişinin boynu seviyesinde, tabutun kapağı kolye gibi boyanarak süslenmişti. Yukarıdan aşağıya, hiyeroglifler ile ölen kişinin adını yazılmıştı.
Ancak uzmanlar yazıtları okumaya çalıştıklarında, mantıklı olmadığını gördüler.Problem uzmanların okumasında değil, yazılanların gerçek yazıtın taklidi olması ve mantıklı şeylerin yazmamasıydı. Sanatçının okuma yazma bilmemesi akla daha yakın geliyordu çünkü işaretlerin hiçbiri doğru şekle sahip değildi.
Sanatçı ayrıca tabutun üzerine gizemini koruyan mavi bir Anubisboyamıştı. Normalde çakal başlı bu tanrı siyah olarak tasvir edilmiştir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Binlerce Yıl Boyunca Antik Mısır Anaerkil Toplumlarında Zengin Olan Kadınlar
Mısır Tanrıları İçinden En Korkunç 5 Antik Mısır Tanrısı
Bugün Hala Kullandığımız 10 Antik Mısır Tıbbi Uygulaması
Antik Mısır’ın Dünya Dışı Yaşamla Temas Ettiğinin 6 Kanıtı
Çeviren: Gözde İMDAT
Yeni bilgiler edinmek ne güzel. Metnin çeviri olduğu çok belli. Çevirinizi Türkçe’nin doğal akışına biraz daha dikkat ederek yaparsanız daha iyi olacak.